Egzotik torta
Kora:
- 6 jajeta
 - 6 kašika šećera
 - 5 kašika brašna
 - 3 kašike mlevenih oraha
 - 100 g čokolade
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Fil 1:
- 300 g mlevene plazme
 - 5 krem bananica
 - 100 g žele bombona
 - 250 ml ekzotika
 - 250 g margarina
 - 200 g šećera u prahu
 
Fil 2:
- 1/2 l mleka
 - 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
 - 250 g margarina
 - 5 kašika šećera
 - 150 g šećera u prahu
 - 2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma
 
...i još:
- 200 g belog šlag krema
 - 2 manja pakovanja piškota
 
Priprema
1. Kora: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca staviti u dublji sud i, uz postepeno dodavanje šećera,
 umutiti u čvrsti šne. Dodati žumanca i mutiti da masa postane kremasta.
 Zatim dodati brašno sa pecivom i sjediniti. Na kraju ubaciti mlevene 
orahe i iseckanu čokoladu. Promešati kašikom. 
Uzeti pleh, vel. 35x25cm (unutrašnje mere pleha), pa stranice premazati 
margarinom, a dno obložiti pek papirom. Sipati testo i staviti da se 
peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečenu koru ohladiti,
 odvojiti od pek papira i prebaciti je na tacnu za tortu. Koru poprskati
 ekzotikom.
     
    
2. Fil 1: Mlevenu plazmu staviti u 
odgovarajuću posudu, pa sipati 250 ml ekzotika i kašikom sjediniti. 
Mikserom, penasto, umutiti margarin i šećer u prahu. U umućeni margarin 
dodavati natopljeni keks i umutiti. Na kraju ubaciti iseckane krem 
bananice i žele bombone. Promešati kašikom, da se fil sjedini.
     
    
3. Preko pripremljene kore staviti, ceo, fil od plazme i, ravnomerno, ga rasporediti. 
     
    
4. Fil 2: Od pola litra mleka 
odvojiti 200 ml, a ostatak mleka i pet kašika šećera staviti da provri. 
Sa odvojenim mlekom rastvoriti prašak za puding. Kada mleko provri 
sipati razmućeni puding i skuvati da se zgusne. Prekriti providnom 
folijom i ostaviti da se ohladi. 
Margarin, vanil šećer sa ukusom ruma i šećer u prahu penasto umutiti. U 
umućeni margarin stavitljati, deo po deo, ohlađenog pudinga i umutiti, 
da se dobije penasti krem. Polovinu krema premazati preko fila od 
plazme. Preko poređati piškote, koje se samo provuku kroz ekzotik.
     
    
5. Preko piškota staviti drugu polovinu puding fila.
     
    
6. Beli šlag krem umutiti sa, hladnom, gaziranom vodom. Premazati celu tortu i ukrasiti, po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар