Testenina sa mesom u bešamel sosu
Potrebno je:
- 500 g testenine (po izboru)
 - 1/2 kg svinjskog mlevenog mesa
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 1/2 kašičice đumbira u prahu
 - 1/2 kašičice karija
 - 2 kašike koncetrata paradajza
 - suvi biljni začin
 - biber
 
Za bešamel sos:
- 50 ml ulja
 - 3 kašike brašna
 - 1/2 l mleka
 - 1 čaša kisele pavlake
 - suvi biljni začin
 - ulje
 
I još:
- 200 g kačkavalja
 
Priprema
      1. Mleveno meso staviti na zagrejano
 ulje, posuti biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, pa dinstati dok
 se ne isprži. Na pola prženja ubaciti đumbir, beli luk, kari i 
paradajz. 
     
    
      2. Bešamel sos: Ulje staviti u manju
 šerpicu, odmah, dodati brašno, pa staviti na vatru. Mešati žicom da se 
brašno potpuno rastvori. Kada masa počne da vri sipati toplo mleko, uz 
neprekidno mućenje žicom. Posuti suvim biljnim začinom, po ukusu. Mešati
 dok se sos ne zgusne. Kada se sos zgusnuo ubaciti kiselu pavlaku i 
mešati da se pavlaka sjedini sa sosom. Ja uvek u bešamel dodajem kiselu 
pavlaku, jer sos postane kremastiji.
     
    
      3. Testeninu skuvati u posoljenoj vodi, sa dodatkom malo ulja. Skuvanu testeninu procediti.
     
    
      4. Vatrostalnu činiju podmazati 
uljem. Sipati u činiju pola testenine i poravnati. Preko sipati pola 
bešamela, poravnati kašikom, pa izručiti celu količinu mesa, koju, 
takođe, ravnomerno rasporediti. Zatim sipati drugu polovinu testenine, 
preliti sa ostatkom bešamela i preko krupno narendati kačkavalj. 
     
    
      5. Činiju staviti u prethodno 
zagrejanu, rernu na 190 stepeni, da se kačkavalj otopi i blago porumeni.
 Izvaditi činiju iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар