Čokoladni kolač sa kikirikijem

Potrebno je:

  • 2 jajeta
  • 200 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 2 čaše (od 180 g) jogurta
  • 50 g kakaoa
  • 100 g neslanog kikirikija
  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za natapanje korice kolača:

  • 200 ml gaziranog soka od pomorandže

Čokoladni preliv:

  • 100 g crne čokolade za kuvanje
  • 40 g mlečne čokolade
  • 200 g slatke pavlake

...i još:

  • 60 g sitno iseckanog kikirikija

Priprema

1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublji sud i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto ih umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta smesa.
2. Zatim sipati ulje i jogurt, pa, mućenjem, sjediniti. U posebnoj posudi staviti brašno, dodati prašak za pecivo i kakao i, kašikom, promešati. Na kraju dodati iseckani kikiriki i sve, zajedno, promešati. Brašno sa sastojcima ubaciti u smesu sa jajima i dobro umutiti (najmanjom brzinom, na mikseru).
3. Uzeti pleh, vel. 30x25 cm, podmazati ga uljem i posuti sa brašnom. Blago rukom udarati po plehu, da se brašno, ravnomerno, svuda rasporedi, a ostatak istresti.
4. U pripremljeni pleh sipati testo, poravnati ga i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se ohladi.
5. Kada se testo ohladilo prevrnuti ga na radnu površinu i nožem, blago, skinuti ostatke brašna. Vratiti kolač u pleh, ali tako da donja strana sada bude na površini (zato što je ravna, pa će se lepše preliti čokoladom). Koru, kašikom, natopiti sokom od pomorandže.
6. Čokoladni preliv: U manju posudu staviti slatku pavlaku da se zagreje, ali ne sme da provri. U drugoj posudi izlomiti obe vrste čokolade. Vrelu pavlaku preliti preko izlomljenih čokolada i mešati da se čokolada rastopi.
7. Kada se preliv sjedinio, preliti ga preko testa, u plehu. Preko preliva posuti, sitno iseckani kikiriki. Ostaviti kolač da se ohladi, i da se preliv stegne.
8. Ohlađeni kolač iseći na štanglice ili kocke, pa ga poslužiti.

Коментари

Популарни постови