Čokoladni kolač sa kikirikijem
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- 100 ml ulja
- 2 čaše (od 180 g) jogurta
- 50 g kakaoa
- 100 g neslanog kikirikija
- 300 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za natapanje korice kolača:
- 200 ml gaziranog soka od pomorandže
Čokoladni preliv:
- 100 g crne čokolade za kuvanje
- 40 g mlečne čokolade
- 200 g slatke pavlake
...i još:
- 60 g sitno iseckanog kikirikija
Priprema
1. Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca staviti u dublji sud i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto ih
umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta smesa.
2. Zatim sipati ulje i jogurt, pa,
mućenjem, sjediniti. U posebnoj posudi staviti brašno, dodati prašak za
pecivo i kakao i, kašikom, promešati. Na kraju dodati iseckani kikiriki i
sve, zajedno, promešati. Brašno sa sastojcima ubaciti u smesu sa jajima
i dobro umutiti (najmanjom brzinom, na mikseru).
3. Uzeti pleh, vel. 30x25 cm,
podmazati ga uljem i posuti sa brašnom. Blago rukom udarati po plehu, da
se brašno, ravnomerno, svuda rasporedi, a ostatak istresti.
4. U pripremljeni pleh sipati testo,
poravnati ga i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160
stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je pečen) i
ostaviti da se ohladi.
5. Kada se testo ohladilo prevrnuti
ga na radnu površinu i nožem, blago, skinuti ostatke brašna. Vratiti
kolač u pleh, ali tako da donja strana sada bude na površini (zato što
je ravna, pa će se lepše preliti čokoladom). Koru, kašikom, natopiti
sokom od pomorandže.
6. Čokoladni preliv: U manju posudu
staviti slatku pavlaku da se zagreje, ali ne sme da provri. U drugoj
posudi izlomiti obe vrste čokolade. Vrelu pavlaku preliti preko
izlomljenih čokolada i mešati da se čokolada rastopi.
7. Kada se preliv sjedinio, preliti
ga preko testa, u plehu. Preko preliva posuti, sitno iseckani kikiriki.
Ostaviti kolač da se ohladi, i da se preliv stegne.
8. Ohlađeni kolač iseći na štanglice ili kocke, pa ga poslužiti.
Коментари
Постави коментар