Čokoladni kolač sa kikirikijem
Potrebno je:
- 2 jajeta
 - 200 g šećera
 - 100 ml ulja
 - 2 čaše (od 180 g) jogurta
 - 50 g kakaoa
 - 100 g neslanog kikirikija
 - 300 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Za natapanje korice kolača:
- 200 ml gaziranog soka od pomorandže
 
Čokoladni preliv:
- 100 g crne čokolade za kuvanje
 - 40 g mlečne čokolade
 - 200 g slatke pavlake
 
...i još:
- 60 g sitno iseckanog kikirikija
 
Priprema
      1. Odvojiti belanca od žumanaca. 
Belanca staviti u dublji sud i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto ih
 umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta smesa.  
     
    
      2. Zatim sipati ulje i jogurt, pa, 
mućenjem, sjediniti. U posebnoj posudi staviti brašno, dodati prašak za 
pecivo i kakao i, kašikom, promešati. Na kraju dodati iseckani kikiriki i
 sve, zajedno, promešati. Brašno sa sastojcima ubaciti u smesu sa jajima
 i dobro umutiti (najmanjom brzinom, na mikseru).
     
    
      3. Uzeti pleh, vel. 30x25 cm, 
podmazati ga uljem i posuti sa brašnom. Blago rukom udarati po plehu, da
 se brašno, ravnomerno, svuda rasporedi, a ostatak istresti. 
     
    
      4. U pripremljeni pleh sipati testo,
 poravnati ga i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 
stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je pečen) i 
ostaviti da se ohladi.
     
    
      5. Kada se testo ohladilo prevrnuti 
ga na radnu površinu i nožem, blago, skinuti ostatke brašna. Vratiti 
kolač u pleh, ali tako da donja strana sada bude na površini (zato što 
je ravna, pa će se lepše preliti čokoladom). Koru, kašikom, natopiti 
sokom od pomorandže.
     
    
      6. Čokoladni preliv: U manju posudu 
staviti slatku pavlaku da se zagreje, ali ne sme da provri. U drugoj 
posudi izlomiti obe vrste čokolade. Vrelu pavlaku preliti preko 
izlomljenih čokolada i mešati da se čokolada rastopi. 
     
    
      7. Kada se preliv sjedinio, preliti 
ga preko testa, u plehu. Preko preliva posuti, sitno iseckani kikiriki. 
Ostaviti kolač da se ohladi, i da se preliv stegne.
     
    
      8. Ohlađeni kolač iseći na štanglice ili kocke, pa ga poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар