Harise (sočni kolač sa kokosom)
Potrebno je:
- 3 jajeta
 - 270 g šećera
 - 150 g kokosa
 - 1/2 l jogurta
 - 140 g palente
 - 80 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivi
 - 1 kesica vanil šećera
 
Sirup:
- 360 g šećera
 - 1/2 l vode
 - 1/2 limuna (sok)
 
Ostalo:
- 50 g sitno iseckanog lešnika
 
Priprema
      1. Ovaj divni recept sam videla na 
fb (od Ksenije Veljković, iz grupe Kuvanje je lako... to može svako!!!).
U originalnom receptu mere su date u čašama. Ja sam to prenela u merne 
jedinice jer, meni lično, je tako sigurnije. Ja sam pravila pola mere i 
sirup sam, morala, malo da promenim, da bi mi kolač bio sočan.
     
    
      2. Odvojiti belanca od žumanaca. 
Belanca umutiti, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, u
 čvrsti šam. Dodavati, jedno po jedno, žumance i mutiti da se dobije, 
penasta, smesa.
     
    
      3. Zatim dodati jogurt i sjediniti. U
 posebnoj posudi sjediniti palentu, brašno i prašak za pecivo. Smesu sa 
brašnom dodati u testo i umutiti, na kraju ubaciti kokosovo brašno i 
sjediniti ga sa ostalim sastojcima.
     
    
      4. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i 
podmazati ga uljem. Pleh posuti brašnom, i rukom, blago, udarati po 
plehu, da bi se brašno rasporedilo po celom plehu. Ostatak brašna 
istresti. 
U pripremljeni pleh sipati testo, ravnomerno ga rasporediti i staviti da
 se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečeni kolač 
izvaditi i ostaviti da se prohladi.
     
    
      5. Sirup: U dublju posudu staviti 
šećer i vodu, pa staviti na vatru. Sirup kuvati, od momenta ključanja, 
10 minuta, na srednjoj temperaturi (poklopljeno). Skloniti sa vatre i 
dodati sok od, sveže isceđenog, limuna. Ostaviti da se sirup ohladi.
     
    
      6. Prohlađeni kolač iseći na kocke i
 preliti sa hladnim sirupom. Ostaviti da kolač upije sirup, pa ga posuti
 sa mlevenim lešnicima. 
Kolač ostaviti u frižider, da se dobro ohladi, pa ga poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар