Harise (sočni kolač sa kokosom)
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 270 g šećera
- 150 g kokosa
- 1/2 l jogurta
- 140 g palente
- 80 g brašna
- 1 kesica praška za pecivi
- 1 kesica vanil šećera
Sirup:
- 360 g šećera
- 1/2 l vode
- 1/2 limuna (sok)
Ostalo:
- 50 g sitno iseckanog lešnika
Priprema
1. Ovaj divni recept sam videla na
fb (od Ksenije Veljković, iz grupe Kuvanje je lako... to može svako!!!).
U originalnom receptu mere su date u čašama. Ja sam to prenela u merne
jedinice jer, meni lično, je tako sigurnije. Ja sam pravila pola mere i
sirup sam, morala, malo da promenim, da bi mi kolač bio sočan.
2. Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutiti, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, u
čvrsti šam. Dodavati, jedno po jedno, žumance i mutiti da se dobije,
penasta, smesa.
3. Zatim dodati jogurt i sjediniti. U
posebnoj posudi sjediniti palentu, brašno i prašak za pecivo. Smesu sa
brašnom dodati u testo i umutiti, na kraju ubaciti kokosovo brašno i
sjediniti ga sa ostalim sastojcima.
4. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i
podmazati ga uljem. Pleh posuti brašnom, i rukom, blago, udarati po
plehu, da bi se brašno rasporedilo po celom plehu. Ostatak brašna
istresti.
U pripremljeni pleh sipati testo, ravnomerno ga rasporediti i staviti da
se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečeni kolač
izvaditi i ostaviti da se prohladi.
5. Sirup: U dublju posudu staviti
šećer i vodu, pa staviti na vatru. Sirup kuvati, od momenta ključanja,
10 minuta, na srednjoj temperaturi (poklopljeno). Skloniti sa vatre i
dodati sok od, sveže isceđenog, limuna. Ostaviti da se sirup ohladi.
6. Prohlađeni kolač iseći na kocke i
preliti sa hladnim sirupom. Ostaviti da kolač upije sirup, pa ga posuti
sa mlevenim lešnicima.
Kolač ostaviti u frižider, da se dobro ohladi, pa ga poslužiti.
Коментари
Постави коментар