Svinjsko meso u sosu sa belim vinom
Potrebno je:
- 600 g svinjskog mesa od buta
 
Marinada:
- 2 kašike sveže isceđenog, limunovog soka
 - 2 kašike soja sosa
 - 1 kašika karija
 - 1/3 kašičice mlevenog bibera
 - 1/2 vezice iseckanog peršuna
 - 2 kašike ulja
 
...i još:
- 150 g belih šampinjona
 - 150 g braon šampinjona
 - 3 veća čena belog luka
 - 1/3 kašičice mlevenog bibera
 - 100 ml belog vina
 - 1 kašika sveže isceđenog, soka od limuna
 - 1 kašičica karija
 - 1/2 kašičice kurkume
 - 200 ml vrele vode
 - 100 ml pavlake za kuvanje
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 
Priprema
      1. Svinjsko meso iseći na kockice. 
Sastojke za marinadu staviti u manju posudu, dobro sjediniti, pa preliti
 preko mesa. Dobro promešati. Marinirano meso ostaviti u frižider preko 
noći, ili najmanje 5-6 sati.
     
    
      2. Šampinjone iseći na deblje 
listiće i propržiti na malo ulja. Propržene pečurke, rešetkastom 
kašikom, izvaditi u, odgovarajuću, posudu. Posuti ih sa sitno iseckanim 
belim lukom i 1/3 kašičice bibera. Promešati.
     
    
      3. U posudu, gde su se pržile 
pečurke, dodati još malo ulja, i staviti meso da se prži. Meso pržiti, 
na tihoj temperaturi, dok ne dobije lepu, rumenu, boju.
     
    
      4. Zatim u meso dodati belo vino, 1 
kašiku limunovog soka, kari, kurkumu, vrelu vodu i suvi biljni začin. 
Promešati i ubaciti propržene šampinjone.
Meso sa sastojcima prebaciti u odgovarajuću posudu, koja može da ide u 
rernu, poklopiti i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni.
 Čim tečnost, u jelu, provri, smanjiti temperaturu na 160 stepeni i 
krčkati pola sata. Zatim izvaditi posudu, otklopiti je i preliti sa 
pavlakom za kuvanje. U malo vode razmutiti jednu kašičicu gustina i 
sipati u jelo. Dobro promešati i vratiti jelo u rernu, još 15-ak minuta 
(na 160 stepeni).
     
    
      5. Posle datog vremena izvaditi posudu iz rerne i jelo poslužiti sa odgovarajućim prilogom.
     
    



Коментари
Постави коментар