Svinjsko meso u sosu sa belim vinom
Potrebno je:
- 600 g svinjskog mesa od buta
Marinada:
- 2 kašike sveže isceđenog, limunovog soka
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika karija
- 1/3 kašičice mlevenog bibera
- 1/2 vezice iseckanog peršuna
- 2 kašike ulja
...i još:
- 150 g belih šampinjona
- 150 g braon šampinjona
- 3 veća čena belog luka
- 1/3 kašičice mlevenog bibera
- 100 ml belog vina
- 1 kašika sveže isceđenog, soka od limuna
- 1 kašičica karija
- 1/2 kašičice kurkume
- 200 ml vrele vode
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašičice suvog biljnog začina
Priprema
1. Svinjsko meso iseći na kockice.
Sastojke za marinadu staviti u manju posudu, dobro sjediniti, pa preliti
preko mesa. Dobro promešati. Marinirano meso ostaviti u frižider preko
noći, ili najmanje 5-6 sati.
2. Šampinjone iseći na deblje
listiće i propržiti na malo ulja. Propržene pečurke, rešetkastom
kašikom, izvaditi u, odgovarajuću, posudu. Posuti ih sa sitno iseckanim
belim lukom i 1/3 kašičice bibera. Promešati.
3. U posudu, gde su se pržile
pečurke, dodati još malo ulja, i staviti meso da se prži. Meso pržiti,
na tihoj temperaturi, dok ne dobije lepu, rumenu, boju.
4. Zatim u meso dodati belo vino, 1
kašiku limunovog soka, kari, kurkumu, vrelu vodu i suvi biljni začin.
Promešati i ubaciti propržene šampinjone.
Meso sa sastojcima prebaciti u odgovarajuću posudu, koja može da ide u
rernu, poklopiti i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni.
Čim tečnost, u jelu, provri, smanjiti temperaturu na 160 stepeni i
krčkati pola sata. Zatim izvaditi posudu, otklopiti je i preliti sa
pavlakom za kuvanje. U malo vode razmutiti jednu kašičicu gustina i
sipati u jelo. Dobro promešati i vratiti jelo u rernu, još 15-ak minuta
(na 160 stepeni).
5. Posle datog vremena izvaditi posudu iz rerne i jelo poslužiti sa odgovarajućim prilogom.
Коментари
Постави коментар