Kolač sa jabukama i višnjama
Potrebno je:
- 1 kg jabuka
- 360 g šećera
- 180 ml ulja
- 140 g pšeničnog griza
- 240 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
...i još:
- 300 g očišćenih višanja
Priprema
1. Jabuke očistiti od semenki i izrendati sa korom (na krupnoj strani rendeta). Očišćene višnje odmrznuti i staviti, u cetku, da se ocede.
2. U vanglicu staviti brašno, griz i
prašak za pecivo, pa promešati. Zatim dodati šećer i ulje i, dobro
kašikom, sjediniti. Na kraju ubaciti izrendane jabuke i promešati da se
sastojci, potpuno, sjedine. Dobijenu smesu podeliti na dva, jednaka, dela.
3. Rernu uključiti da se zagreje, na
160 stepeni. Uzeti pleh, vel. 30x20 cm, pa ga, dobro, premazati
margarinom. Posuti po plehu brašno i, blago, rukom udarati po plehu da
se brašno rasporedi po celom plehu. Ostatak brašna istresti.
4. U pripremljeni pleh staviti,
kašikom, prvu polovinu pripremljene smese, sa jabukama. Ravnomerno je
rasporediti. Preko poređati oceđene višnje (malo ih utisnuti u testo).
Preko višanja rasporediti ostatak smese sa jabukama.
5. Staviti kolač da se peče. Probati
čačkalicom da li je pečen. Ako je potrebno, pri kraju pečenja, kolač
prekriti alu folijom, da ne bi izgoreo.
6. Pečeni kolač, sasvim, ohladiti, iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар