Krompir sa svinjskim mesom i povrćem
Potrebno je:
- 700 g svinjskog mesa od plećke
- 150 g mesnate slanine
- 1 kg krompira
- 2 glavice crnog luka (srednje veličine)
- 1 veća šargarepa
- 4 veća kisela krastavčića
- 60 g maslaca
- 1 kašičica suvog bosiljka
- 2 kašičice senfa
- 150 ml belog vina
- suvi biljni začin
- biber
Priprema
1. Meso iseći na kockice, staviti ga
u dublju posudu i posuti sa suvim biljnim začinom, biberom (po ukusu) i
bosiljkom. Promešati i staviti da se prži, na pola maslaca.
2. Kada meso malo porumeni, skloniti ga sa vatre i dodati senf. Promešati, da se senf sjedini sa mesom.
3. Očistiti šargarepu, luk i
krompir. Krompir, šargarepu i kisele krastavčiće iseći na krugove, a luk
na rebarca. Uzeti odgovarajuću, dublju, posudu za pečenje, pa na dno
poređati šnitove slanine.
4. Preko slanine staviti pola količine isečenog krompira,
zatim izručiti celu količinu mesa i ravnomerno ga rasporediti.
5. Preko mesa rasporediti luk,
pa šargarepu, krastavčiće i na kraju staviti drugu polovinu krompira.
6. Po površini krompira iseckati
ostatak maslaca, naliti belo vino, poklopiti (ili prekriti alu folijom) i
staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni - 50
minuta.
7. Posle proteka datog vremena izvaditi činiju, otklopiti (ili skinuti alu foliju) i vratiti u rernu da se jelo, blago, zapeče.
8. Poslužiti uz salatu, po želji i, naravno, neizbežno pivo (po mogućstvu Staropramen, najlepše). Uživajte.
Коментари
Постави коментар