Sir, jaja i ljutenica
Potrebno je:
- 100 g tvrđeg, kravljeg, sira
- 4 jajeta
- 4 vrhom pune, kašike ljutenice
- 3 kašike ulja
Priprema
1. Prelistavajući stare kuvare,
naišla sam na ovaj recept, koji me je vratio u detinjstvo. Dok smo bili
deca (sestra, brat i ja) majka nam je često pravila ovo jelo za doručak.
Samo, majka je stavljala ajvar (ja sam se odlučila za ljutenicu) i
"jurnula" su sećanja, koliko smo to slatko jeli.
Verujte, odmah sam, sutradan, spremila mojoj deci za doručak, i čekala
njihovu reakciju. Baš sam bila sretna, kada sam videla kako slatko jedu,
kao i ja, kada sam bila dete.
2. Sir (mora da bude zreo, nikako
mlad sir) izmrviti viljuškom. Ulje staviti u odgovarajuću posudu i
staviti na vatru, da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti izmrvljeni
sir i, na srednjoj temperaturi, pržiti ga (uz neprekidno mešanje) dok ne
počne da se rastapa.
3. Tada staviti ljutenicu i pržiti
2-3 minuta (uz neprestano mešanje). Jaja razbiti u dublju posudu i,
viljuškom, ih sjediniti. Umućena jaja preliti preko smese sa sirom i
ljutenicom i mešati, da se i jaja isprže.
4. Poslužiti uz, vrući, domaći, crni hleb.
Коментари
Постави коментар