Pasulj sa ćuftama
Potrebno je:
- 1/2 kg pasulja
- 2 lista lovora
- voda
- suvi biljni začin
- biber
Za zapršku:
- 1 glavica sitno iseckanog, crnog luka
- 4 češnja sitno iseckanon, belog luka
- 1 kašika brašna
- 1 kašika aleve paprike
Za čufte:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 1 jaje
- 3 kašike prezli
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- suvi biljni začin
I još:
- ulje
Priprema
1. Pasulj naliti sa hladnom vodom i
staviti da prokuva. Kada provri, prosuti vodu i naliti, ponovo, sada sa
vrelom vodom. Dodati lovor i staviti da se kuva.
2. Ćufte: U vanglicu staviti mleveno
meso, pa dodati sitno iseckani crni i beli luk, jaje, prezle, senf,
pecivo, biber i suvi biljni začin, po ukusu. Dobro rukom zamesiti.
Vlažnim rukama praviti veće ćufte.
3. U dublji tiganj ( ja sam koristila
vok) sipati ulje, zagrejati ga, pa poređati ćufte i pržiti. Kada
porumeni jedna strana, okrenuti da i druga srtana dobije rumenu boju.
Pržene ćufte izvaditi u tanjir i držati na toplom.
4. Zaprška: U ulje, gde se pržilo
ćufte, staviti sitno iseckani beli i crni luk. Propržiti da luk omekša.
Dodati brašno i promešati. Ostaviti minut da se brašno proprži, pa
ubaciti alevu papriku. Promešati i sipati u skuvani pasulj. U pasulj
dodati biber i suvi biljni začin, po ukusu.
5. Tako pripremljen pasulj preručiti
u odgovarajući pleh, prethodno podmazan uljem. Po površini poređati
ćufte i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu da se peče, oko pola sata,
na 190 stepeni. Poslužiti sa salatom, po vašoj želji.
Коментари
Постави коментар