Torta sa jagodama
Potrebno je:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g sitno iseckanog kikirikija
- 150 g šećera u prahu
- 150 g otopljenog margarina
Fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 150 g šećera u prahu
- 300 g sitnog (neslanog) sira
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 kesice želatina
- 800 g jagoda
Priprema
1. Mleveni keks staviti u dublju
posudu. Dodati istopljeni margarin, šećer u prahu i iseckani kikiriki
(ako je potrebno dodati i malo mleka) i zamesiti, da može da se formira
kora. Kalup sa obručem (vel. 26 cm) podmazati uljem a ivice obložiti sa
providnom folijom. Staviti pripremljeni keks i formirati koru (utapkati
rukom).
2. Jedan deo jagoda iseći na pola i poređati ih (sečena strana okrenuta prema stranicama kalupa) u krug, uz kalup.
3. Fil: Umutiti čvrsto slatku
pavlaku. Dodati šećer u prahu i sjediniti. Dodati sitan sir i kiselu
pavlaku, pa sve umutiti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i
dodati u umećeni fil. Mikserom sve sjediniti.
4. Od umućenog fila odvojiti jednu
trećinu i 6 kašika (za ukrašavanje). U ostatak fila staviti iseckane
jagode (odvojiti za ukrašavanje), promešati i staviti preko kore od
keksa. Preko staviti odvojenu jednu trećinu belog fila. Poravnati i
dekorisati sa odvojenih šest kašika fila i jagodama. Ostaviti preko noći
u frižideru. Sutradan izvaditi kalup, skinuti obruč, staviti tortu na
tacnu i poslužiti.
Коментари
Постави коментар