Voćna torta sa tri vrste čokolade
Potrebno je:
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma
- 60 g margarina
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g crne čokolade
- 100 g bele čokolade
- 1/2 l slatke pavlake
- 1 kesica želatina
- 300 g tropskog voća (jedno pakovanje)
- 200 g šećera u prahu
- 150 g plazma keksa
- mleko
Za ukrašavanje torte:
- 50 g crne čokolade
- 20 g maslaca
Priprema
1. Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje 100 g šećera,
čvrsto umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i umutiti, da se dobije
kremasta smesa.
2. Ovu smesu sipati u posudu, koja
je pogodna za šporet, i skuvati krem, na pari. U skuvani krem dodati rum
šećer, promešati i ostaviti da se, krem, ohladi. Margarin, viljuškom,
penasto umutiti i dodati u ohlađeni krem, od jaja. Dobro sjediniti.
3. Slatku pavlaku, čvrsto, umutiti,
uz dodavanje 200 g šećera u prahu. Želatin pripremiti prema uputstvu sa
pakovanja. U krem sa jajima dodati tri kašike, umućene, slatke pavlake,
dobro promešati, pa, krem sa jajima, sipati u slatku pavlaku. Umutiti
mikserom. Dodati pripremljeni želatin i sjediniti.
4. Dobijeni krem podeliti na tri,
jednaka, dela. Sve tri vrste čokolade, svaku posebno, rastopiti na pari,
ili u mikrotalasnoj (što je mnogo brže).
Tropsko voće, prethodno odmrznuto, dobro ocediti. Možete koristiti voće
koje želite. Ja sam, prvi put, naišla na pakovanje tropskog voća, pa sam
htela da ga isprobam. Ako ste u mogućnosti da ga nađete, obavezno
napravite neki desert sa njim. Ukus je poseban.
5. U jednu trećinu krema dodati,
rastopljenu, crnu čokoladu, u drugu trećinu krema staviti mlečnu
čokoladu i u ostatak krema staviti belu čokoladu. Mikserom dobro
sjediniti krem sa, dodatim, rastopljenim, čokoladama. U beli deo fila
ubaciti voće i, kašikom, promešati.
6. Uzeti kalup, vel. 35x12x8 cm, i
celog ga obložiti sa, samolepljivom, providnom folijom. U kalup staviti,
prvo, deo sa crnom čokoladom i ravnomerno ga rasporediti. Ako želite da
vam delovi filova budu "pod konac" razdvojeni, onda svaki deo fila koji
stavite u kalup, ostavite u zamrzivač, oko 15-ak minuta (znači stavite
fil sa crnom čokoladom, ostavite u zamrzivač, pa onda fil sa belom
čokoladom, u zamrzivač, i na kraju ide fil sa mlečnom čokoladom). Ja
nisam mogla da toliko čekam, pa linije razdvajanja filova nisu idealne,
ali je zato ukus fantastičan.
7. Zatim ide fil sa belom čokoladom i
voćem i, na kraju, fil sa mlečnom čokoladom. Preko zadnjeg fila
poređati plazma keks, prethodno potopljen u mleko.
8. Tortu prekriti providnom folijom i
ostaviti, preko noći, u frižideru. Narednog dana tortu prevrnuti, na
odgovarajuću tacnu i skloniti foliju.
Tortu ukrasiti rastopljenom čokoladom (Čokoladu i maslac rastopiti na
vodenoj pari i malo prohladiti. Staviti čokoladu u kesicu za zamrzivač,
kojoj se, vrlo malo, odseče jedna strana i išarati tortu).
Коментари
Постави коментар