Domaći čokoladni puding
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 2 žumanceta
- 180 g šećera
- 20 g kakaoa
- 3 kašike gustina
- 600 ml mleka
- 180 g čokolade
- 50 g margarina
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 5 kapi esencije pomorandže
- prstohvat soli
Priprema
1. Odvojiti belanca, u odgovarajuću
posudu, i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati
žumanca i sjediniti sa, umućenim, belancima. Dodati, mešavinu, kakaoa i
gustina i, dobro, umutiti. Razrediti sa 300 ml mleka (od 600 ml).
2. Čokoladu izlomiti, dodati
iseckani margarin i staviti na, tihu, vatru da se rastopi. Rastopljenu
čokoladu skloniti sa vatre i dodati ekstrakt vanile i esenciju
pomorandže. Promešati.
3. Ostalih 300 ml mleka staviti da
se ugreje. Vruće mleko, polako, sipati u smesu sa jajima, neprestano
muteći. Dobijenu smesu vratiti, ponovo, na šporet i, na tihoj vatri,
skuvati puding, uz neprestano mućenje.
4. U skuvani puding sipati rastopljenu čokoladu i vratiti na šporet, još 1-2 minuta.
5. Modlice za puding isprati hladnom
vodom i sipati skuvani puding. Pokriti providnom folijom i ostaviti da
se, puding, prohladi na sobnoj temperaturi, pa modlice staviti u
frižider, da se, puding, potpuno ohladi.
6. Izvaditi iz frižidera, skloniti
foliju i puding prevrnuti na tacnu za posluženje. Skloniti modlice i
poslužiti, domaći čokoladni, puding. Možete ga poslužiti sa kuglom
sladoleda, ali izvrsno se slaže i sa jagodama.
Коментари
Постави коментар