Ćufte
Potrebno je:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 160 g krompira
- 1 veća glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 3 parčeta bajatog hleba
- 1 jaje
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
Priprema:
1. Očistiti krompir, crni i beli
luk. Krompir staviti u secko i iseckati ga najsitnije (skoro kao kašasta
smesa), zatim isto učiniti sa crnim i belim lukom. Hleb staviti u
činiju i preliti ga mlekom, da odstoji 10-tak minuta, pa ga dobro
iscediti.
2. U vanglicu staviti mešano mleveno
meso (svinjsko i juneće), pa dodati iseckani krompir, crni luk, beli
luk i isceđeni hleb. Ubaciti jaje, senf, ulje, suvi biljni začin,
pecivo, biber, pa zamesiti, rukom, smesu. Zamešenu smesu ostaviti 2-3
sata u frižideru.
3. Posle proteka datog vremena
izvaditi meso iz frižidera i praviti ćufte (kašikom, koju provučemo kroz
vodu uzimati smesu i, vlažnim, rukama oblikovati ćufte. Napraviti
kuglicu, od smese, pa je rukom malo spljeskati).
4. Pripremljene ćufte pržiti u
zagrejanom ulju. Pržiti na srednjoj temperaturi. Kada se isprži jedna
strana mesa, okrenuti ga, POKLOPITI i ispržiti drugu stranu. Pečene
ćufte vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
5. Poslužiti uz prilog i salatu, po želji i, naravno, uz Staropramen.
Savet:
Na ovaj način prženja ćufti (kada se poklopi, prilikom okretanja
na drugu stranu) meso je izuzetno mekano i sočno. Probajte, pa ćete se i
sami uveriti.
Коментари
Постави коментар