Ćufte
Potrebno je:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
 - 160 g krompira
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 3 čena belog luka
 - 3 parčeta bajatog hleba
 - 1 jaje
 - 1 kašičica senfa
 - 1 kašika ulja
 - 1 kašičica praška za pecivo
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 
Priprema:
      1. Očistiti krompir, crni i beli 
luk. Krompir staviti u secko i iseckati ga najsitnije (skoro kao kašasta
 smesa), zatim isto učiniti sa crnim i belim lukom. Hleb staviti u 
činiju i preliti ga mlekom, da odstoji 10-tak minuta, pa ga dobro 
iscediti.
     
    
      2. U vanglicu staviti mešano mleveno
 meso  (svinjsko i juneće), pa dodati iseckani krompir, crni luk, beli 
luk i isceđeni hleb. Ubaciti jaje, senf, ulje, suvi biljni začin, 
pecivo, biber, pa zamesiti, rukom, smesu. Zamešenu smesu ostaviti 2-3 
sata u frižideru.
     
    
      3. Posle proteka datog vremena 
izvaditi meso iz frižidera i praviti ćufte (kašikom, koju provučemo kroz
 vodu uzimati smesu i, vlažnim, rukama oblikovati ćufte. Napraviti 
kuglicu, od smese, pa je rukom malo spljeskati).
     
    
      4. Pripremljene ćufte pržiti u 
zagrejanom ulju. Pržiti na srednjoj temperaturi. Kada se isprži jedna 
strana mesa, okrenuti ga, POKLOPITI i ispržiti drugu stranu. Pečene 
ćufte vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
     
    
      5. Poslužiti uz prilog i salatu, po želji i, naravno, uz Staropramen.
     Savet:
    
     Na ovaj način prženja ćufti (kada se poklopi, prilikom okretanja
 na drugu stranu) meso je izuzetno mekano i sočno. Probajte, pa ćete se i
 sami uveriti.
    



Коментари
Постави коментар