Mekike
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 60 ml vode
- 60 ml mleka
- 200 g gustog jogurta
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kockice kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
Priprema:
1. U, toploj, mešavini vode i mleka,
sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, sodu bikarbonu, jaje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo.
2. Zamešeno testo pokri najlon kesom i ostavi u frižider, preko noći.
3. Narednog jutra izvaditi posudu sa
testom iz frižidera. U dublji tiganj sipati ulje (1cm visine) i staviti
na šporet, da se zagreje. Vlažnim rukama kidati komadiće testa,
razvlačiti ih, da testo postane tanko, i stavljati na zagrejano ulje, da
se prže.
4. Temperatura šporeta ne sme biti jaka, da testo, naglo, ne porumeni. Treba polako da se prži, i, kako se prži, tako i raste..
Kada se mekike isprže sa jedne strane, preokrenuti ih, da i druga strana porumeni.
5. Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih uz sir, kajmak, dže
Savet:
Testo je jako lepo, vazdušasto, sa puno šupljina. Od ovog testa možete napraviti i pizzu.
Коментари
Постави коментар