Mekike
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
 - 60 ml vode
 - 60 ml mleka
 - 200 g gustog jogurta
 - 1/2 kašičice sode bikarbone
 - 1/2 kockice kvasca
 - 2 kašičice šećera
 - 1 kašičica soli
 - 1 jaje
 
Priprema:
      1. U, toploj, mešavini vode i mleka,
 sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati 
so, sodu bikarbonu, jaje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo.
     
    
      2. Zamešeno testo pokri najlon kesom i ostavi u frižider, preko noći. 
     
    
      3. Narednog jutra izvaditi posudu sa
 testom iz frižidera. U dublji tiganj sipati ulje (1cm visine) i staviti
 na šporet, da se zagreje. Vlažnim rukama kidati komadiće testa, 
razvlačiti ih, da testo postane tanko, i stavljati na zagrejano ulje, da
 se prže.
     
    
      4. Temperatura šporeta ne sme biti jaka, da testo, naglo, ne porumeni. Treba polako da se prži, i, kako se prži, tako i raste..
Kada se mekike isprže sa jedne strane, preokrenuti ih, da i druga strana porumeni. 
     
    
      5. Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih uz sir, kajmak, dže
     Savet:
    
     Testo je jako lepo, vazdušasto, sa puno šupljina. Od ovog testa možete napraviti i pizzu.
    



Коментари
Постави коментар