Kolač sa jagodama i čokoladom
Korica:
- 4 jajeta
- 150 g smeđeg šećera (ili belog)
- 120 g brašna
- 2 kašike kakaoa
- 3 kašike vruće vode
- 3 kašike ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 1/2 kg krem sira
- 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica želatina
- 400 g jagoda
- 50 g šećera
Glazura:
- 200 g čokolade
- 100 g maslaca
- 6 kašika ulja
Priprema:
1. Prvo pripremamo jagode. Jagode
iseći na pola i staviti u odgovarajuću posudu. Sipati šećer i staviti
na, srednju, vatru. Od momenta ključanja, uz postepeno mešanje, kuvati
deset minuta. Pri kraju kuvanja, gnječilicom za krompir pire, malo ih
izgnječiti, ali da ostanu i komadići.
Skloniti sa vatre i ohladiti.
2. Korica: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera,
čvrsto umutiti. Dodavati žumanca, jedno po jedno. Mutiti da se dobije
penasta smesa. Zatim dodati mešavinu vruće vode i ulja, pa nastaviti sa
mućenjem, još jedan minut. Na kraju dodati mešavinu brašna, kakaoa i
peciva. Dobro sjediniti.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i dno
prekriti pek papirom. Stranice i papir premazati maslacem. U pleh sipati
testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170
stepeni.
4. Pečenu koricu ohladiti. Ohlađenu
koricu prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, a koricu preseći,
uzdužno, da se dobiju dve korice.
5. Fil: U dublju posudu staviti krem
sir i kiselu pavlaku. Dodati šećer u prahu (ko voli dosta slatke kolače
neka doda još 50 g šećera) i žicom za mućenje sjediniti sastojke.
Ubaciti pripremljene, ohlađene, jagode. Želatin pripremiti prema
uputstvu sa pakovanje, pa ga dodati u fil. Dobro umutiti.
6. Jednu koricu vratiti u pleh, u kome se korica pekla, pa preko sipati fil. Poravnati.
7. Preko fila staviti drugu koricu i, malo, pritisnuti.
8. Glazura: U odgovarajuću posudu
staviti iseckani maslac i ulje. Dodati izlomljenu čokoladu i staviti na,
tihu, vatru, da se rastopi.
Rastopljenu čokoladu preliti preko druge korice.
9. Kolač ostaviti u frižider preko noći. Narednog dana ga iseći na kocke, ukrasiti jagodama i poslužiti.
10. Ovaj recept sam videla u grupi
Naše kulinarske tajne, a objavila ga je Rada Mišković. Toliko mi se
dopao (posebno što je sa jagodama) da sam morala da ga isprobam.
Kolač je toliko kremast i ukusan da ga preporučujem i drugima.
Bravo Verice (Marijanka Korobko-Levačić)
ОдговориИзбришиIzvini, mila, što ti nisam ranije odgovorila. Hvala ti puno!!
ОдговориИзбриши