Kolač sa jagodama i čokoladom
Korica:
- 4 jajeta
 - 150 g smeđeg šećera (ili belog)
 - 120 g brašna
 - 2 kašike kakaoa
 - 3 kašike vruće vode
 - 3 kašike ulja
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Fil:
- 1/2 kg krem sira
 - 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
 - 100 g šećera u prahu
 - 1 kesica želatina
 - 400 g jagoda
 - 50 g šećera
 
Glazura:
- 200 g čokolade
 - 100 g maslaca
 - 6 kašika ulja
 
Priprema:
      1. Prvo pripremamo jagode. Jagode 
iseći na pola i staviti u odgovarajuću posudu. Sipati šećer i staviti 
na, srednju, vatru. Od momenta ključanja, uz postepeno mešanje, kuvati 
deset minuta. Pri kraju kuvanja, gnječilicom za krompir pire, malo ih 
izgnječiti, ali da ostanu i komadići.
Skloniti sa vatre i ohladiti.
     
    
2. Korica: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, 
čvrsto umutiti. Dodavati žumanca, jedno po jedno. Mutiti da se dobije 
penasta smesa. Zatim dodati mešavinu vruće vode i ulja, pa nastaviti sa 
mućenjem, još jedan minut. Na kraju dodati mešavinu brašna, kakaoa i 
peciva. Dobro sjediniti.
     
    
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i dno 
prekriti pek papirom. Stranice i papir premazati maslacem. U pleh sipati
 testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 
stepeni.
     
    
      4. Pečenu koricu ohladiti. Ohlađenu 
koricu prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, a koricu preseći, 
uzdužno, da se dobiju dve korice.
     
    
      5. Fil: U dublju posudu staviti krem
 sir i kiselu pavlaku. Dodati šećer u prahu (ko voli dosta slatke kolače
 neka doda još 50 g šećera) i žicom za mućenje sjediniti sastojke. 
Ubaciti pripremljene, ohlađene, jagode. Želatin pripremiti prema 
uputstvu sa pakovanje, pa ga dodati u fil. Dobro umutiti. 
     
    
      6. Jednu koricu vratiti u pleh, u kome se korica pekla, pa preko sipati fil. Poravnati.
     
    
      7. Preko fila staviti drugu koricu i, malo, pritisnuti.
     
    
      8. Glazura: U odgovarajuću posudu 
staviti iseckani maslac i ulje. Dodati izlomljenu čokoladu i staviti na,
 tihu, vatru, da se rastopi. 
Rastopljenu čokoladu preliti preko druge korice.
     
    
      9. Kolač ostaviti u frižider preko noći. Narednog dana ga iseći na kocke, ukrasiti jagodama i poslužiti.
     
    
      10. Ovaj recept sam videla u grupi 
Naše kulinarske tajne, a objavila ga je Rada Mišković. Toliko mi se 
dopao (posebno što je sa jagodama) da sam morala da ga isprobam. 
Kolač je toliko kremast i ukusan da ga preporučujem i drugima.
     
    



Bravo Verice (Marijanka Korobko-Levačić)
ОдговориИзбришиIzvini, mila, što ti nisam ranije odgovorila. Hvala ti puno!!
ОдговориИзбриши