Pileće pljeskavice sa kukuruzom šećercem
Potrebno je:
- 1 kg pilećeg belog, otkošćenog, mesa
- 140 g starog hleba
- 200 ml mleka
- 100 g mladog crnog luka
- 1 struk mladog belog luka
- 1/2 vezice peršuna
- 300 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
- 2 jajeta
- 3 kašičice suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica kajenskog bibera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 5 kašika prezli
... i još:
- brašno
- ulje
Priprema:
1. Belo pileće meso samleti. Hleb
iskidati na manje komadiće, staviti u dublju posudu i preliti mlekom.
Izmešati i ostaviti 10-ak minuta, pa ga, rukom, dobro iscediti. Mladi
crni i beli luk, kao i peršun, staviti u secko i, sitno, iseckati.
2. U odgovarajuću posudu staviti
mleveno meso. Dodati iseckani luk, peršun, isceđeni hleb, jaja, obe
vrste bibera (ako ne možete da pronađete kajenski biber dodati ljutu,
tucanu, papriku. Ko ne voli ljuto neka izostavi ovaj sastojak), suvi
biljni začin, sodu bikarbonu i prezle. Dobro, rukom, umesiti smesu.
3. Na kraju ubaciti, isceđeni kukuruz i, još jedanput, sjediniti sve sastojke.
Prekriti folijom i ostaviti u frižider, jedan sat.
4. Nakon toga praviti pljeskavice
(meni je mera bila supena kašika. Kašika mora, stalno, da bude umočena u
vodu, pre zahvatanja mesa. Ruke, takođe, moraju da budu vlažne.
Zahvatiti kašikom smesu za pljeskavice, staviti na dlan ruke, oblikovati
lopticu i, malo je spljeskati, da se dobije oblik pljeskavice).
5. Uzeti veliki pleh, od el.
šporeta, i prekriti ga pek papirom. Papir, dobro premazati uljem. Svaku
pljeskavicu uvaljati u brašno, istresti višak brašna, i ređati ih, u
pleh. Poređane pljeskavice prekriti alu folijom i staviti da se peču, u
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni, pola sata.
6. Posle pola sata izvaditi pleh iz
rerne i, pažljivo, skloniti alu foliju. Svaku pljeskavicu preokrenuti.
Svaku, preokrenutu, pljeskavicu preliti sa po, jednom, kašičicom ulja.
Ponovo prekriti alu folijom i vratiti pljeskavice u rernu, još pola
sata.
7. Gotove pljeskavice poslužiti uz mlečni sos sa mirođijom (recept je na blogu).
Коментари
Постави коментар