Testenina u sosu, sa piletinom
Potrebno je:
- 600 g belog pilećeg mesa
 - 1 kesica parmezana
 - 150 g kačkavalja
 - suvi biljni začin
 - biber
 
Sos za špagete:
- 300 ml pasiranog paradajza
 - 300 ml vode
 - 30 ml ulja
 - 1,5 kašika brašna
 - 1/2 kašike šećera
 - 1 kašičica suvog biljnog začina
 - bosiljak
 - nana
 - majčina dušica
 - žalfija
 
I još:
- 300 g špageta
 - so
 - ulje
 
Priprema:
      1. Belo pileće meso uzeti sa koskom.
 Treba 1,5 komad mesa, tako da se iseče na tri deblja parčeta. Meso 
začiniti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu, pa ga 
     
    .prebaciti u dublju posudu, 
poklopiti i ostaviti u frižider, dok se sprema sos. Pripremiti parmezan i
 kačkavalj, koji će se, kasnije, krupno narendati.
2. Sos za špagete: Za sos je 
potreban pasirani paradajz, voda, suvi biljni začin, ulje, šećer, 
brašno, bosiljak, nana, majčina dušica i žalfija.
     
    
3. Ulje staviti u dublju posudu, 
uključiti šporet na srednju temperaturu, odmah dodati brašno i dobro 
promešati, da se ulje i brašno sjedine. Kada masnoća, sa brašnom, provri
 ubaciti pasirani paradajz i vodu. Dobro promešati i ostaviti da provri.
 Kuvati, oko, pet minuta, odnosno dok se sos ne zgusne. Dodati suvi 
biljni začin i šećer, kao i sitno iseckano začinsko bilje (količina po 
ukusu). Promešati i skloniti na stranu.
     
    
4. Meso izvaditi iz frižidera, kuhinjskim papirom pokupiti vodu sa njega, pa ga, sa obe strane, uvaljati u izrendani parmezan.
     
    
5. Rernu ugrejati na 220 stepeni. 
Sos sipati u, manju posudu, za pečenje. Po površini poređati meso.
     
    
6. Staviti da se peče. Za to vreme 
skuvati špagete, po uputstvu sa pakovanja. Posle pola sata izvaditi 
posudu sa mesom iz rerne i .posuti preko mesa izrendani kačkavalj, pa vratiti u rernu, da se kačkavalj otopi i blago porumeni.
     
    
7. Ispečeno meso izvaditi iz sosa. 
Skuvane špagete procediti, vratiti u posudu gde su se kuvale, sipati dve
 kašike maslinovog ulja i dobro promešati. Zatim uliti sos, u kome se 
meso peklo, dobro promešati i poslužiti, sa pečenom piletinom. I naravno, na ovu vrućinu, uz 
neizbežni, hladni Staropramen.
     
    



Коментари
Постави коментар