Ljubinkin ručak
Piletina sa indijskim orahom:
- 1,2 kg belog pilećeg mesa
- 1 veća šargarepa
- 3 čena belog luka
- 200 g šampinjona
- 130 g indijskog oraha
- 130 ml soja sosa
- 3 kašike paradajz pirea
- 5 kašika gustina
- 1,5 kašika jabukovog sirća
- 2 kašičice žutog šećera
- 1 kašičica aleve paprike
- 1/2 kašičice đumbira u prahu
- 150 g pečenog kikirikija
- 100 ml vode
- biozačin
- biber
Ćuftice u soja sosu:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 1 manja glavica crnog luka
- 60 g ljuspica soje
- 40 g parmezana
- 3 čena belog luka
- 1 jaje
- 5 kašika prezli
- 2 kašike iseckanog peršuna
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 160 ml soja sosa
- 110 ml pasiranog paradajza
- 1 kašičica žutog šećera
- 1 kašika gustina
- 150 ml vode
- biozačin
- biber
- ulje
Prilog:
- bareni pirinač
- kupus salata sa rendanom šargarepom
Priprema:
1. Ovo je, jedan, svečani, ručak
koji je spremila moja zaova, Ljubinka. Ovako savršenstvo sastojaka na
jednom mestu, do sada, nisam naišla, pa sam morala ovo jelo (iako ga ja
nisam spremala) da podelim sa vama.
2. Piletina sa indijskim orahom:
Piletinu iseći na kockice, srednje veličine, šargarepu iseći na
polukrugove, šampinjone na listiće a beli luk sitno iseckati.
3. Iseckanu piletinu začiniti sa
biberom i biozačinom, pa uvaljati u gustin. Staviti ulje da se ugreje,
pa piletinu, iz nekoliko puta, ispržiti, da porumeni. Prženo meso
izvaditi u dublji tanjir.
4. U drugi tiganj, na malo ulja
propržiti iseckanu šargarepu. Kada šargarepa, malo, omekša ubaciti
šampinjone i dinstati dok ne ispari voda, koju su pečurke pustile.
5. U odgovarajućoj, dubljoj, posudi
staviti soja sos, paradajz pire, iseckani beli luk, đumbir, žuti šećer,
jabukovo sirće i alevu papriku, pa sve dobro promešati. Začiniti po
ukusu, sipati 100 ml vode i staviti da prokuva, kako bi se svi sastojci
sjedinili.
6. U tako pripremljeni sos ubaciti
prženu piletinu i prženo povrće, dodati indijski orah i krupno iseckani
kikiriki. Promešati i držati na toplom, dok se sprema drugo jelo.
7. Ćuftice u soja sosu: Sojine
ljuspice preliti vrelom vodom i sačekati pola sata. Crni i beli luk što
sitnije iseckati, a papriku iseći na krupnije kocke.
8. U dublju posudu staviti mešano
mleveno meso (svinjsko i juneće), dodati obe vrste iseckanog luka,
iseckani peršun, prezle, jaje, parmezan i dobro isceđenu soju. Začiniti
po ukusu. Rukom zamesiti smesu, pa nauljenim rukama formirati male
ćuftice, veličine manjeg oraha.
9. Ćuftice uvaljaj u brašno, pa ih
isprži na vrelom ulju, da porumene sa svih strana. Izvaditi ih u tanjir.
Posebno, na malo ulja, proprži papriku da omekša, pa je izvaditi.U
dublju posudu pomešaj pasirani paradajz, soja sos, gustin i žuti šećer.
Dobro promešati da se gustin rastvori, pa uliti 150 ml vode. Staviti
šerpu na vatru da smesa provri. U provreli sos poređati ćuftice i
papriku i pustiti da krčka, na veoma tihoj temperaturi, 10-ak minuta.
10. U tanjir servirati : Na jednu
stranu tanjira staviti jelo sa piletinom, na drugu stranu jelo sa
ćufticama a u sredinu bareni pirinač i salatu sa kupusom i izrendanom
šargarepom.
11. Za neke posebne prilike treba se malo pomučiti, a kao rezultat se dobija ova, FANTASTČNA, garnitura jela.
Коментари
Постави коментар