Pletenica sa čokoladom
Za testo:
- 550 g brašna
- 100 ml mleka
- 50 ml ulja
- 100 g šećera
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašika ruma
- 1 belance (žumance ostaviti
- za premazivanje testa)
- 1 jaje
- 80 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
- 50 g suvog grožđa
- 1 kockica kvasca
Za fil:
- 200 g čokolade
- 4 krem bananice
Priprema:
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa
dodati jaje, belance, rum, ulje, šećer, so, sok od pomorandže i uskisli
kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da poraste. Kada je testo upola
naraslo posuti ga sa suvim grožđem (koje je prethodno bilo potopljeno u
vrelu vodu, 10 minuta), premesiti ga i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
2. Dok čekamo testo da stigne
spremamo fil. Za fil: Čokoladu izlomiti, staviti u manju posudu, pa na
pari je otopiti. Krem bananice iseckati na kockice.
3. Narašlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela.
4. Oba dela razviti u pravougaoni oblik.
5. Svaki deo testa premazati sa po pola istopljene i prohlađene čokolade.
6. Zatim preko čokolade posuti iseckane krem bananice.
7. Tako nafilovano testo uviti u rolate.
8. Od rolata isplesti pletenicu i staviti u pleh, preko pek papira.
9. Sačekati da testo naraste, a za
to vreme uključiti rernu da se zagreje, na 180 C. Naraslo testo
premazati mešavinom žumanceta i malo mleka, pa ga staviti da se peče.
Ispečeno testo (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi, pokriti
krpom i sačekati 10-15 minuta, da odstoji, da se prohladi.
10. Prohlađeno testo iseći i poslužiti. Ko voli može da pospe sa šećerom u prahu.
Коментари
Постави коментар