Jagode u srcu
Za koricu:
- 2 jajeta
- 3 kašike šećera
- 1 kašika brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1 limun - korica
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3 kašike ulja
Za puslice:
- 4 belanceta
- 250 g šećera u prahu
- 1 limun - sok
Za fil:
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 100 g maslaca
- 2 kesice vanilin šećera
I još:
- jagode
- dekorativne mrvice
Priprema:
1. Korica: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje
šećera, čvrsto umutiti. Dodati žumanca i sjediniti. Dodati ulje. Na
kraju dodati mešavinu brašna, kakaoa, peciva i izrendane korice limuna.
Sjediniti mikserom, najmanjom brzinom.
2. Uzeti kalup, oblika srca, i
obložiti ga pek papirom. Stranice i papir premazati maslacem. Sipati
umućeno testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160
stepeni. Pečenu koricu izvaditi i ohladiti.
3. Puslice: Belanca staviti u dublju
posudu i mutiti ih, uz postepeno dodavanje limunovog soka. Umutiti,
jako, čvrsto. Zatim ih staviti na paru (u dublji sud sipati vodu i
staviti da provri). Sud sa umućenim belancima staviti u sud sa vodom,
ali da ne dodiruje vodu), i mikserom, mutiti, uz postepeno dodavanje
šećera. Mutiti da bude toliko čvrsto da se metlice od miksera teže
okreću.
4. Skloniti sa vatre. Preko korice, u
krug, formirati puslice (ili samo naneti belanca, okolo, u debljem
sloju). Posuti belanca dekorativnim mrvicama i staviti u, prethodno
zagrejanu rernu, na 70 stepeni (više da se suše, nego da se peku).
Belanca se dugo suše, meni je bilo potrebno 2,5 sata. Kada se puslica
kora osušila, izvaditi kalup i ostaviti da se ohladi.
5. Fil: Žumanca penasto umutiti sa
šećerom. Staviti na paru i skuvati krem. Pri kraju kuvanje dodati vanil
šećer. Skuvani krem ohladiti. Maslac penasto umutiti i sjediniti sa
hladnim kremom.
6. Pomoću pek papira izvaditi koru iz kalupa, skloniti papir i koru staviti na plato. Sredinu srca ispuniti kremom.
7. Preko dekorisati jagodama. Ostaviti u frižider, da se krem stegne.
8. Ohlađeni desert iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар