Kolač sa kajsijama
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 200 ml jogurta
- 200 g šećera
- 210 g brašna
- 100 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
... i još:
- kajsije
Priprema:
1. Ovaj kolač sam radila po receptu
Marte Šoša, iz grupe Živ-žlicom i vilicom. Marta je mere dala u čašama
od jogurta, ja sam to pretočila u merne jedinice. U originalnom receptu u
testo idu korica limuna i rum, po želji. Ja nisam stavila ni koricu
limuna, ni rum, želela sam da mi se osete samo kajsije. Fantastičan je
kolač!
2. Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca staviti u dublji sud i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto
umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i mutiti da se dobije penasta
smesa.
3. Zatim dodati jogurt i ulje, pa
sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna i praška za pecivo, i
mikserom (najmanjom brzinom) sjediniti.
4. Uzeti pleh, vel. 30x20cm,
premazati ga uljem i posuti brašnom. Blagim udaranjem ruku, brašno
rasporediti po celom plehu, a ostatak istresti.
5. U pripremljeni pleh sipati umućenu smesu. Po površini rasporediti (gusto), prepolovljene, kajsije, sa otvorom ka testu.
Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
6. Kada kolač porumeni izvaditi ga
iz rerne (probati čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se ohladi.
Zatim ga iseći na kocke i poslužiti. Ko želi može kolač da pospe šećerom
u prahu.
Коментари
Постави коментар