Kolač sa kajsijama
Potrebno je:
- 3 jajeta
 - 200 ml jogurta
 - 200 g šećera
 - 210 g brašna
 - 100 ml ulja
 - 1 kesica praška za pecivo
 
... i još:
- kajsije
 
Priprema:
      1. Ovaj kolač sam radila po receptu 
Marte Šoša, iz grupe Živ-žlicom i vilicom. Marta je mere dala u čašama 
od jogurta, ja sam to pretočila u merne jedinice. U originalnom receptu u
 testo idu korica limuna i rum, po želji. Ja nisam stavila ni koricu 
limuna, ni rum, želela sam da mi se osete samo kajsije. Fantastičan je 
kolač!
     
    
      2. Odvojiti belanca od žumanaca. 
Belanca staviti u dublji sud i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto 
umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i mutiti da se dobije penasta 
smesa. 
     
    
      3. Zatim dodati jogurt i ulje, pa 
sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna i praška za pecivo, i 
mikserom (najmanjom brzinom) sjediniti.
     
    
      4. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, 
premazati ga uljem i posuti brašnom. Blagim udaranjem ruku, brašno 
rasporediti po celom plehu, a ostatak istresti.
     
    
      5. U pripremljeni pleh sipati umućenu smesu. Po površini rasporediti (gusto), prepolovljene, kajsije, sa otvorom ka testu.
Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
     
    
      6. Kada kolač porumeni izvaditi ga 
iz rerne (probati čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se ohladi. 
Zatim ga iseći na kocke i poslužiti. Ko želi može kolač da pospe šećerom
 u prahu.
     
    



Коментари
Постави коментар