Ljutenica sa belim lukom

Potrebno je:

  • 4 kg crvenih paprika
  • 6 kg paradajza
  • 1/2 kg crvenih, ljutih, paprika
  • 250 g ulja
  • 250 g šećera
  • oko 200 g soli
  • 5 srednjih glavica belog luka
  • 100 g vinskog sirća

Priprema:

1. Paradajz oljuštiti, staviti u cetku da se ocedi, pola sata, pa ga izblendati, zajedno sa ljutim paprikama (prethodno očišćenih od semenki i iseckanih). Slatke paprike ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i stavljati u cetku. Paprike u cetki stoje dok se ne završi sa ljuštenjem, zatim ih izblendati, zajedno, sa očišćenim belim lukom (ako je potrebno dodati malo soka, koji je ostao od ceđenja paprika).
2. Samleveni paradajz i ljutu papriku staviti u dublju posudu i kuvati, na srednjoj temperaturi, pola sata. Dodati pečene i samlevene paprike, sa belim lukom, ulje, šećer i vinsko sirće. Dobro promešati. Datu količinu soli nemojte dodavati odjednom. Meni je trebalo 200 g soli, a vi dodajte prema vašem ukusu.
3. Ljutenicu kuvati, uz neprestano mešanje, još jedan sat. Za to vreme, tegle staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni (meni je izašlo osam tegli). Sterilisati tegle 10-ak minuta. Isključiti temperaturu, a tegle ostaviti u rerni.
4. Skuvanu ljutenicu (pri kraju kuvanja probati da li treba da se dosoli), sipati u zagrejane tegle, dobro zatvoriti, metalnim, zatvaračima i staviti ih, pod ćebe, dok se ne ohlade. Ovako pripremljena ljutenica može da vam dočeka i sledeću turu, naredne godine.

Коментари

Популарни постови