Puslica torta
Kora:
- 12 belanaca
- 600 g šećera
- 2 kašike sirća (belog, alkoholnog)
- 2 prstohvata soli
Fil:
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 11 kašika brašna
- 1 l mleka
- 250 g maslaca ili margarina
- 100 g crne čokolade za kuvanje
- 100 g pečenih, mlevenih, lešnika
- 100 g bele čokolade za kuvanje
- 2 kašičice nes kafe
- 1 kašika ruma
... i još:
- 300 g šlag pene
- gazirana voda
Priprema:
1. Kora: Od navedenih sastojaka za
koru peku se dve kore.
U dublju posudu staviti 6 belanaca. Dodati prstohvat soli i čvrsto ih
umutiti, uz postepeno dodavanje 300 g šećera. Kada šne bude, dobro,
umućen dodati 1 kašiku belog sirća i mutiti još 10-ak sekundi.
2. Pleh, vel. 36x26cm obložiti pek
papirom, sipati umućena belanca i kašikom ih, ravnomerno, rasporediti.
Staviti da se, kora, peče (više da se suši), u prethodno zagrejanu
rernu, na 140 stepeni - 1 sat.
Na isti način ispeći i drugu koru.
3. Krem: U dublju posudu staviti 12
žumanaca, dodati 12 kašika šećera, 2 kesice vanilinog šećera i, penasto,
umutiti. Dodati 11 kašika brašna, sjediniti, pa razrediti sa 300 ml
mleka (od 1l). Ostatak mleka (700g) staviti da provri. Provrelo mleko,
polako, sipatu u smesu sa žumancima, uz neprestano mućenje. Zatim smesu
vratiti na šporet i, uz neprestano mešanje, skuvati fil. Fil pokriti
providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
4. Maslac (ili margarin) umutiti penasto i dodati u, ohlađeni, fil. Mikserom dobro sjediniti.
Fil podeliti na dva, jednaka, dela.
5. U prvu polovinu fila dodati 100 g
crne čokolade za kuvanje, rastopljene na pari i ohlađene, kao i 100 g
pečenih, mlevenih, lešnika. Dobro sjediniti.
6. U drugu polovinu fila dodati 100 g
bele čokolade za kuvanje, rastopljene na pari i ohlađene. Nes kafu
rastvoriti sa rumom, pa je dodati u fil. Dobro sjediniti sastojke.
7. Staviti prvu koru na plato za
torte i premazati je prvim filom, sa crnom čokoladom. Preklopiti drugom
korom, pa nju premazati filom sa belom čokoladom i nes kafom.
8. Celu tortu premazati sa 300 g, dobro, umućene šlag pene, sa gaziranom vodom (gaziranu vodu dodavati postepeno, dok se ne dobije čvrsta smesa, za premazivanje torte).
Tortu ostaviti u frižider, najmanje tri sata, pa je poslužiti.
Коментари
Постави коментар