Giros sa domaćim tortiljama
Testo za tortilje:
- 2 jajeta
 - 200 ml mleka
 - 90 ml ulja
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašičica šećera
 - 1/2 kg brašna
 - 1/4 kockice kvasca
 
Fil:
- 2 srednja krastavca
 - 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
 - paradajz
 - kupus
 - prženo (kuvano, pečeno...) meso
 - origano
 - so
 - čili sos
 
Priprema:
1. Testo za tortilje: U toplom 
mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, ulje, so i, pripremljeni, 
kvasac. Zamesiti testo. Testo ostaviti da odmori, dok se spremi fil.
     
    
      2. Fil: Količinu namirnica za fil 
određujete sami, po želji i ukusu.
Ja sam spremila sledeći fil: U jednu posudu sam iseckala, sitno, 
krastavac, posolila i dodala, čašu, kisele pavlake. U drugu posudu 
isekla sam  paradajz, na, tanke, krugove. U treću posudu iseckala sam 
kupus i začinila, kao za salatu. I, na kraju, u četvrtu posudu sam 
iseckala meso, koje je preostalo od roštilja.
     
    
      3. Na šporet staviti, podmazani, 
teflonski tiganj, da se zagreje (samo se prvi put podmazuje, kasnije 
nije potrebno).
Testo podeli na 10 loptica. Na sto staviti, veću, kesu, podmazati je 
uljem, staviti lopticu testa i preko staviti pek papir. Razviti testo, 
do željene veličine (na isti način razviti i ostatak testa, uvek vodeći 
računa da se podmaže kesa, preko koje se testo razvija).
     
    
      4. Razvijeno testo staviti da se prži.
     
    
      5. Kada se na testu pojave mehurići, okrenuti ga, da se i druga strana isprži.
     
    
      6. Gotove tortilje ređati na, veću, tacnu, jednu preko druge.
     
    
      7. Filovanje tortilja: Preko tortilje staviti kašiku fila sa krastavcima.
     
    
      8. Preko staviti krugove paradajza i, iseckano, meso.
     
    
      9. Na kraju staviti, pripremljeni, 
kupus, posuti origanom (ili začinom koji volite) i staviti, malo, čili 
sosa (ko ne voli ljuto neka izostavi ovaj sastojak).
     
    
      10. Tortilju presaviti sa obe strane, pričvrstiti čačkalicom i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар