Lisnata pita sa sirom

Potrebno je:

  • 250 g lisnatog testa

Fil:

  • 3 jajeta
  • 250 g sitnog sira
  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml mleka
  • 250 g izrendanog kačkavalja (Gauda)
  • 100 g iseckane šunke
  • 150 g iseckanih, kiselih, krastavčića
  • 1 kašičica soli
  • 1/3 kašičice sveže mlevenog bibera

Priprema:

1. Lisnato testo odmrznuti, na sobnoj temperaturi. Uzeti tepsiju, vel. 26cm, pa dno prekriti pek papirom, a ivice premazati margarinom.
2. Lisnato testo razviti prema tepsiji, u kojoj će se peći, s tim da ivice testa ostanu malo deblje. Testo prebaciti u tepsiju, izbockati ga viljuškom (da ne bi previše naraslo) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, samo da blago porumeni.
3. Dok se testo peče spremamo fil. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u, dublju, vanglicu. Belanca čvrsto umutiti, pa dodati žumanca, so i biber. Umutiti, da se dobije penasta smesa.
4. Zatim dodati sitan sir i dobro sjediniti sa jajima. Sipati mleko, pa ubaciti brašno sa pecivom. Umutiti mikserom da se brašno sjedini, sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati izrendani kačkavalj i iseckanu šunku i kisele krastavčiće. Varjačom, dobro, promešati.
5. Kada je testo dobilo blagu, rumenu, boju izvaditi ga iz rerne i preliti, pripremljenim, filom.
6. Vratiti da se pita ispeče (probati čačkalicom da li je pečena). Pri kraju pečenja, ako je potrebno, prekriti pitu alu folijom, da ne bi površina izgorela.
7. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i ostaviti je da se prohladi. Zatim je izvaditi iz tepsije, skloniti pek papir i pitu staviti na tacnu. Iseći veće parčiće i poslužiti.

Коментари

Популарни постови