Mekike - iz frižidera
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 2 kašike šećera
- 1,5 kašičica soli
- 80 ml ulja
- 380 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica vinskog sirćeta
Ostalo:
- ulje za prženje
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, so, šećer, ulje, kvasac i sirće. Dodati toplu vodu i sa varjačom, energično, sjediniti sastojke.
2. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti, preko noći, u frižider.
3. Narednog jutra izvaditi vanglicu
iz frižidera i skloniti foliju. U, odgovarajuću, posudu sipati ulje, 1cm
visine, i staviti da se zagreje.
4. Nauljenim rukama kidati komadiće
testa, izdužiti ih, formirajući mekike i staviti da se prže. Kada jedna
strana porumeni, okrenuti da se isprži i druga strana testa.
5. Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih sa prilogom, po želji.
Коментари
Постави коментар