Posna pogača
Potrebno je:
- 1 kg brašna
 - 340 ml gazirane vode
 - 250 ml vode
 - 1 kockica kvasca
 - 1 kesica praška za pecivo sa šafranom
 - 140 ml ulja
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašika šećera
 
Priprema:
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje, 
prašak za pecivo sa šafranom, gaziranu vodu i, pripremljeni, kvasac. 
Zamesiti testo, uz postepeno dodavanje, još, 60 g brašna.
     
    
      2. Uzeti dublju posudu, vel. 28cm. 
Stranice premazati uljem, a dno obložiti pek papirom. Umešeno testo 
prebaciti u, pripremljenu, posudu i, rukama, formirati pogaču. Pogaču 
prekriti kuhinjakom krpom i ostaviti da odstoji, dok testo, duplo, ne 
naraste.
     
    
      3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Kada pogača naraste, premazati je uljem i staviti da se peče.
     
    
      4. Pečenu pogaču (probati čačkalicom
 da li je pečena) izvaditi iz rerne, premazati je mešavinom vrele vode i
 ulja (1:1), izvaditi je iz posude, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti 
da se prohladi.
     
    
      5. Prohlađenu pogaču izlomiti (nikako je ne seći nožem) i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар