Posna pogača
Potrebno je:
- 1 kg brašna
- 340 ml gazirane vode
- 250 ml vode
- 1 kockica kvasca
- 1 kesica praška za pecivo sa šafranom
- 140 ml ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje,
prašak za pecivo sa šafranom, gaziranu vodu i, pripremljeni, kvasac.
Zamesiti testo, uz postepeno dodavanje, još, 60 g brašna.
2. Uzeti dublju posudu, vel. 28cm.
Stranice premazati uljem, a dno obložiti pek papirom. Umešeno testo
prebaciti u, pripremljenu, posudu i, rukama, formirati pogaču. Pogaču
prekriti kuhinjakom krpom i ostaviti da odstoji, dok testo, duplo, ne
naraste.
3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Kada pogača naraste, premazati je uljem i staviti da se peče.
4. Pečenu pogaču (probati čačkalicom
da li je pečena) izvaditi iz rerne, premazati je mešavinom vrele vode i
ulja (1:1), izvaditi je iz posude, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti
da se prohladi.
5. Prohlađenu pogaču izlomiti (nikako je ne seći nožem) i poslužiti.
Коментари
Постави коментар