Posna sarma
Potrebno je:
- 14 većih listova kiselog kupusa
 
Fil:
- 1 glavica crnog luka
 - 1 struk praziluka
 - 3 veće šargarepe
 - 2 srednja krompira
 - 2 čena belog luka
 - 100 g crvenih, sojinih, ljuspica
 - 2 šoljice (od 100 ml) pirinča
 - 200 g šampinjona
 - 1 vezica peršuna
 - 2 kašike aleve paprike
 - crni biber
 - suvi biljni začin
 - ulje
 
Zaprška:
- 70 ml ulja
 - 2 kašičice brašna
 - 2 kašičice aleve paprike
 
... i još:
- vrela voda
 - 3-4 listića lorbera
 
Priprema:
1. Sojine ljuspice staviti u, dublju, posudu i preliti toplom vodom. Ostaviti da soja nabubri, pa je dobro, rukama, iscediti.
     2. Crni luk, šargarepu, prazi luk i 
beli luk očistiti i, u secku, sitno iseckati. Krompir iseći na kockice. 
Pirinač. dobro, isprati, pod mlazom hladne vode. Šampinjone iseći na 
četvrtine i, zajedno, sa peršunom staviti u secko i, sitno, iseckati.
     
    
      3. U odgovarajuću posudu staviti 
ulje, dodati iseckan, crni luk, šargarepu, praziluk, krompir, beli luk, 
šampinjone i peršun.Dobro promešati, pa ubaciti, oceđenu, soju i 
sjediniti je, dobro, sa ostalim sastojcima. Ubaciti oceđeni pirinač. 
Dodati alevu papriku biber i biozačin, po ukusu, i promešati. 
Listovima kupusa skloniti zadebljani deo (po sredini).
     
    
      4. Uzeti zemljani lonac, pa na dnu 
staviti jedan list kupusa (da sarmice ne bi zagorele). Na svaki list 
kupusa staviti po jednu, punu, kašiku fila. Sa obe strane saviti list 
kupusa, ka unutra, pa, čvrsto, umotati rolatić. Formirane sarmice 
poređati u zemljanu posudu. Rasporediti listiće lorbera i prekriti 
jednim listom kupusa. Sarmicu pritisnuti malom tacnom.
     
    
      5. Zaprška: Na zagrejano ulje 
staviti brašno i, kratko, ga propržiti. Dodati alevu papriku, promešati i
 preliti preko poređanih sarmica. Sve preliti, vrelom, vodom (da prelije
 sarmice) poklopiti i staviti da se krčka. Sarmicu krčkati na tihoj 
temperaturi, oko, 2,5 sata.
     
    



Коментари
Постави коментар