Posna sarma
Potrebno je:
- 14 većih listova kiselog kupusa
Fil:
- 1 glavica crnog luka
- 1 struk praziluka
- 3 veće šargarepe
- 2 srednja krompira
- 2 čena belog luka
- 100 g crvenih, sojinih, ljuspica
- 2 šoljice (od 100 ml) pirinča
- 200 g šampinjona
- 1 vezica peršuna
- 2 kašike aleve paprike
- crni biber
- suvi biljni začin
- ulje
Zaprška:
- 70 ml ulja
- 2 kašičice brašna
- 2 kašičice aleve paprike
... i još:
- vrela voda
- 3-4 listića lorbera
Priprema:
1. Sojine ljuspice staviti u, dublju, posudu i preliti toplom vodom. Ostaviti da soja nabubri, pa je dobro, rukama, iscediti.
2. Crni luk, šargarepu, prazi luk i
beli luk očistiti i, u secku, sitno iseckati. Krompir iseći na kockice.
Pirinač. dobro, isprati, pod mlazom hladne vode. Šampinjone iseći na
četvrtine i, zajedno, sa peršunom staviti u secko i, sitno, iseckati.
3. U odgovarajuću posudu staviti
ulje, dodati iseckan, crni luk, šargarepu, praziluk, krompir, beli luk,
šampinjone i peršun.Dobro promešati, pa ubaciti, oceđenu, soju i
sjediniti je, dobro, sa ostalim sastojcima. Ubaciti oceđeni pirinač.
Dodati alevu papriku biber i biozačin, po ukusu, i promešati.
Listovima kupusa skloniti zadebljani deo (po sredini).
4. Uzeti zemljani lonac, pa na dnu
staviti jedan list kupusa (da sarmice ne bi zagorele). Na svaki list
kupusa staviti po jednu, punu, kašiku fila. Sa obe strane saviti list
kupusa, ka unutra, pa, čvrsto, umotati rolatić. Formirane sarmice
poređati u zemljanu posudu. Rasporediti listiće lorbera i prekriti
jednim listom kupusa. Sarmicu pritisnuti malom tacnom.
5. Zaprška: Na zagrejano ulje
staviti brašno i, kratko, ga propržiti. Dodati alevu papriku, promešati i
preliti preko poređanih sarmica. Sve preliti, vrelom, vodom (da prelije
sarmice) poklopiti i staviti da se krčka. Sarmicu krčkati na tihoj
temperaturi, oko, 2,5 sata.
Коментари
Постави коментар