Posna štrudla
Za testo:
- 1/2 kg brašna
- 1 kockica kvasca
- 200 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 100 g rastopljenog margarina
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica vinskog sirćeta
- 4 kašike šećera
- 1 limun - rendana korica
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 200 g mlevenog maka
- 200 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika ulja
I još:
- džem od kajsija
- ulje
- margarin
Priprema:
1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so,
rastopljeni margarin, ulje, izrendanu koricu limuna, vinsko sirće i,
pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo, prekriti ga kuhinjskom krpom i
ostaviti da naraste (da udvostruči svoju zapreminu).
2. Fil: U odgovarajuću, posudu
staviti vodu i šećer, pa staviti na šporet, da provri. Povremeno
promešati, da bi se šećer rastopio. Kada tečnost provri, a šećer se
rastopio, skloniti posudu sa vatre. Odmah ubaciti mleveni mak, mlevene
orahe, suvo grožđe, vanilin šećer i kašiku ulja. Dobro promešati i
ostaviti na stranu, dok se razviju kore, za štrudlu.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20 cm. Stranice pleha premazati margarinom, a dno prekriti pek papirom (i njega premazati margarinom).
4. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na dva, jednaka, dela. Uzeti
prvu polovinu testa i razviti, pravougaonu, koru, prema plehu, u kome
ćete peći štrudlu. Razvijenu koru premazati džemom od kajsija (ili
džemom po vašem izboru), pa preko rasporediti pola fila. Umotati rolat, a
krajeve testa uvući unutar rolata, da fil ne bi iscureo, prilikom
pečenja. Uvijenu štrudlu prebaciti u, pripremljeni, pleh. Na isti način
uraditi i sa dugom polovinom testa, kao i sa ostatkom fila. Štrudle
prekriti, kuhinjskom, krpom i ostaviti da narastu.
5. Rernu uključiti da se zagreje na
180 stepeni. Narasle štrudle premazati uljem i posuti iseckanim
margarinom (vrlo malo margarina, iseckanog na listiće, rasporediti po
površini štrudle). Staviti štrudle da se peku.
6. Kada štrudle porumene, izvaditi
pleh iz rerne (probati čačkalicom da li su pečene), prekriti štrudle
kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. Prohlađene štrudle iseći na
parčiće i poslužiti. Ko želi može ih posuti šećerom u prahu (moja deca
ne vole, pa ja to nisam uradila).
Коментари
Постави коментар