Posna štrudla
Za testo:
- 1/2 kg brašna
 - 1 kockica kvasca
 - 200 ml vode
 - 1 kašičica šećera
 - 100 g rastopljenog margarina
 - 2 kašike ulja
 - 1 kašičica vinskog sirćeta
 - 4 kašike šećera
 - 1 limun - rendana korica
 - 1 kašičica soli
 
Za fil:
- 200 ml vode
 - 200 g šećera
 - 200 g mlevenog maka
 - 200 g mlevenih oraha
 - 100 g suvog grožđa
 - 1 kesica vanilin šećera
 - 1 kašika ulja
 
I još:
- džem od kajsija
 - ulje
 - margarin
 
Priprema:
      1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
 šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so, 
rastopljeni margarin, ulje, izrendanu koricu limuna, vinsko sirće i, 
pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo, prekriti ga kuhinjskom krpom i 
ostaviti da naraste (da udvostruči svoju zapreminu).
     
    
      2. Fil: U odgovarajuću, posudu 
staviti vodu i šećer, pa staviti na šporet, da provri. Povremeno 
promešati, da bi se šećer rastopio. Kada tečnost provri, a šećer se 
rastopio, skloniti posudu sa vatre. Odmah ubaciti mleveni mak, mlevene 
orahe, suvo grožđe, vanilin šećer i kašiku ulja. Dobro promešati i 
ostaviti na stranu, dok se razviju kore, za štrudlu.
     
    
      3. Uzeti pleh, vel. 35x20 cm. Stranice pleha premazati margarinom, a dno prekriti pek papirom (i njega premazati margarinom).
     
    
      4. Naraslo testo prebaciti na, 
pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na dva, jednaka, dela. Uzeti 
prvu polovinu testa i razviti, pravougaonu, koru, prema plehu, u kome 
ćete peći štrudlu. Razvijenu koru premazati džemom od kajsija (ili 
džemom po vašem izboru), pa preko rasporediti pola fila. Umotati rolat, a
 krajeve testa uvući unutar rolata, da fil ne bi iscureo, prilikom 
pečenja. Uvijenu štrudlu prebaciti u, pripremljeni, pleh. Na isti način 
uraditi i sa dugom polovinom testa, kao i sa ostatkom fila. Štrudle 
prekriti, kuhinjskom, krpom i ostaviti da narastu.
     
    
      5. Rernu uključiti da se zagreje na 
180 stepeni. Narasle štrudle premazati uljem i posuti iseckanim 
margarinom (vrlo malo margarina, iseckanog na listiće, rasporediti po 
površini štrudle). Staviti štrudle da se peku.
     
    
      6. Kada štrudle porumene, izvaditi 
pleh iz rerne (probati čačkalicom da li su pečene), prekriti štrudle 
kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. Prohlađene štrudle iseći na 
parčiće i poslužiti. Ko želi može ih posuti šećerom u prahu (moja deca 
ne vole, pa ja to nisam uradila).
     
    



Коментари
Постави коментар