Punjena, posna, paprika u paradajz sosu
Potrebno je:
- 12 srednjih babura, za punjenje
Fil:
- 1 struk prazilika
- 3 čena belog luka
- 2 veće šargarepe
- 100 g crvenih sojinih ljuspica
- 3 srednja krompira
- 300 g šampinjona
- 1 vezica peršuna
- 2 šoljice (od 120ml) pirinča
- 2 kašike aleve paprike
- biber
- suvog biljnog začina
- ulje
Paradajz sos:
- 100 ml ulja
- 3 kašike brašna
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 1 l vrele vode
- 1 kašika šećera
- suvi biljni začin
- biber
Priprema:
1. Sojine ljuspice staviti u dublju
posudu, naliti sa toplom vodom i ostaviti da nabubre (oko pola sata).
Praziluk, beli luk, šargarepu, šampinjone i peršun očistiti i staviti u
secko. Iseckati na sitne komadiće. Krompir očistiti i iseckati na
kockice. Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode.
2. U odgovarajuću posudu staviti
ulje, pa dodati, dobro oceđenu soju. Dobro promešati. Ubaciti,
pripremljeno, povrće i sjediniti sa sojom. Dodati alevu papriku, biber i
suvi biljni začin (po ukusu), promešati, pa ubaciti pirinač. Dobro
sjediniti.
3. Paprikama izvaditi drške i
napuniti ih filom. Poređati ih u dublju posudu, sa otvorom naviše. Preko
fila, na svakoj paprici posuti po malo brašna (taj trik mi je otkrila
jedna kuvarica iz restorana), tako da paprike ne treba zatvarati, a fil
neće ispasti, prilikom kuvanja.
4. Paradajz sos : Ulje staviti u,
odgovarajuću, posudu, dodati brašno (dobro ga sjediniti sa uljem, da
nema grudvica) i staviti na vatru. Kada brašno, malo, promeni boju
dodati pasirani paradajz, promešati, da se sjedini sa brašnom, pa sipati
vrelu vodu. Dodati šećer, suvi biljni začin i biber, po ukusu.
Poklopiti i, uz povremeno mešanje, ostaviti da provri, na srednjoj
vatri.
5. Kada sos provri sipati ga preko
paprika i staviti paprike da se kuvaju, na tihoj temperaturi (samo da
krčkaju). Paprike ne treba pritiskati ni sa čime.
6. Paprike kuvati 2 sata, od momenta ključanja.
7. Poslužite paprike i uživajte u, ovom veoma ukusnom, ručku!!
Коментари
Постави коментар