Punjena, posna, paprika u paradajz sosu
Potrebno je:
- 12 srednjih babura, za punjenje
 
Fil:
- 1 struk prazilika
 - 3 čena belog luka
 - 2 veće šargarepe
 - 100 g crvenih sojinih ljuspica
 - 3 srednja krompira
 - 300 g šampinjona
 - 1 vezica peršuna
 - 2 šoljice (od 120ml) pirinča
 - 2 kašike aleve paprike
 - biber
 - suvog biljnog začina
 - ulje
 
Paradajz sos:
- 100 ml ulja
 - 3 kašike brašna
 - 1/2 l pasiranog paradajza
 - 1 l vrele vode
 - 1 kašika šećera
 - suvi biljni začin
 - biber
 
Priprema:
      1. Sojine ljuspice staviti u dublju 
posudu, naliti sa toplom vodom i ostaviti da nabubre (oko pola sata).
Praziluk, beli luk, šargarepu, šampinjone i peršun očistiti i staviti u 
secko. Iseckati na sitne komadiće. Krompir očistiti i iseckati na 
kockice. Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode.
     
    
      2. U odgovarajuću posudu staviti 
ulje, pa dodati, dobro oceđenu soju. Dobro promešati. Ubaciti, 
pripremljeno, povrće i sjediniti sa sojom. Dodati alevu papriku, biber i
 suvi biljni začin (po ukusu), promešati, pa ubaciti pirinač. Dobro 
sjediniti.
     
    
      3. Paprikama izvaditi drške i 
napuniti ih filom. Poređati ih u dublju posudu, sa otvorom naviše. Preko
 fila, na svakoj paprici posuti po malo brašna (taj trik mi je otkrila 
jedna kuvarica iz restorana), tako da paprike ne treba zatvarati, a fil 
neće ispasti, prilikom kuvanja.
     
    
      4. Paradajz sos : Ulje staviti u, 
odgovarajuću, posudu, dodati brašno (dobro ga sjediniti sa uljem, da 
nema grudvica) i staviti na vatru. Kada brašno, malo, promeni boju 
dodati pasirani paradajz, promešati, da se sjedini sa brašnom, pa sipati
 vrelu vodu. Dodati šećer, suvi biljni začin i biber, po ukusu. 
Poklopiti i, uz povremeno mešanje, ostaviti da provri, na srednjoj 
vatri.
     
    
      5. Kada sos provri sipati ga preko 
paprika i staviti paprike da se kuvaju, na tihoj temperaturi (samo da 
krčkaju). Paprike ne treba pritiskati ni sa čime.
     
    
      6. Paprike kuvati 2 sata, od momenta ključanja.
     
    
      7. Poslužite paprike i uživajte u, ovom veoma ukusnom, ručku!!
     
    



Коментари
Постави коментар