Krompir sa satarašem
Krompir:
- 1 kg krompira
 - 3 kašičice suvog biljnog začina
 - 70 ml ulja
 - voda
 
Sataraš:
- 1 manji struk praziluka
 - 5 srednjih paprika (svežih)
 - 1 ljuta papričica
 - 3 srednja paradajza
 - 200 g šampinjona
 - 50 ml ulja
 - suvi biljni začin
 - sveže mleveni biber
 
Priprema:
      1. Krompir: Krompir očistiti i iseći
 na krugove (ili kako moja majka kaže - na parice), debljine 0,5cm. 
Isečeni krompir staviti u dublju posudu i posuti sa biozačinom. 
Promešati.
     
    
      2. Pripremljeni krompir izručiti u, 
odgovarajući, pleh (koji ide u rernu). Preko krompira sipati ulje. Sve 
preliti sa vodom, toliko, da krompir bude pod vodom. 
Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
     
    
      3. Krompir peći dok ne ispari sva 
voda (na dnu pleha treba da ostane samo malo tečnosti) i dok krompir, 
koji je na površini, ne dobije rumenu boju. Pečeni krompir poslužiti sa 
satarašem.
     
    
      4. Sataraš: Praziluk sitno iseckati.
 Paprike (slatke i ljutu) iseći na kockice. Paradajz oljuštiti i iseći 
na kocke. Šampinjone iseći na deblje listiće.
     
    
      5. Ulje staviti u dublju posudu i 
staviti na šporet, da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani 
praziluk,  paprike i paradajz. Promešati, posuti, po ukusu, biozačinom i
 biberom, poklopiti i, na tihoj temperaturi, krčkati.
     
    
      6. Kada se sok, koji je paradajz pustio, malo zgusnuo, dodati isečene šampinjone i nastaviti sa prženjem.
     
    
      7. Sataraš pržiti dok sva tečnost, 
koju je povrće pustilo, ne ispari. Probati, i ako treba dosoliti, pa 
poslužiti, kao dodatak, pečenom, krompiru.
     
    



Коментари
Постави коментар