Krompir sa satarašem
Krompir:
- 1 kg krompira
- 3 kašičice suvog biljnog začina
- 70 ml ulja
- voda
Sataraš:
- 1 manji struk praziluka
- 5 srednjih paprika (svežih)
- 1 ljuta papričica
- 3 srednja paradajza
- 200 g šampinjona
- 50 ml ulja
- suvi biljni začin
- sveže mleveni biber
Priprema:
1. Krompir: Krompir očistiti i iseći
na krugove (ili kako moja majka kaže - na parice), debljine 0,5cm.
Isečeni krompir staviti u dublju posudu i posuti sa biozačinom.
Promešati.
2. Pripremljeni krompir izručiti u,
odgovarajući, pleh (koji ide u rernu). Preko krompira sipati ulje. Sve
preliti sa vodom, toliko, da krompir bude pod vodom.
Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
3. Krompir peći dok ne ispari sva
voda (na dnu pleha treba da ostane samo malo tečnosti) i dok krompir,
koji je na površini, ne dobije rumenu boju. Pečeni krompir poslužiti sa
satarašem.
4. Sataraš: Praziluk sitno iseckati.
Paprike (slatke i ljutu) iseći na kockice. Paradajz oljuštiti i iseći
na kocke. Šampinjone iseći na deblje listiće.
5. Ulje staviti u dublju posudu i
staviti na šporet, da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani
praziluk, paprike i paradajz. Promešati, posuti, po ukusu, biozačinom i
biberom, poklopiti i, na tihoj temperaturi, krčkati.
6. Kada se sok, koji je paradajz pustio, malo zgusnuo, dodati isečene šampinjone i nastaviti sa prženjem.
7. Sataraš pržiti dok sva tečnost,
koju je povrće pustilo, ne ispari. Probati, i ako treba dosoliti, pa
poslužiti, kao dodatak, pečenom, krompiru.
Коментари
Постави коментар