Kuglof i buhtle - od istog testa (sa bundevom), sa različitim filovima
Testo:
- 850 g brašna
- 300 g pirea od bundeve
- 50 g rastopljenog margarina
- 180 g šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mleka
- 1 kockica kvasca
- 1 jaje
- 1 belance
Fil za kuglof:
- 1 kašika omekšalog (ne rastopljenog) margarina
- 1 kašika mleka
- 50 g šećera
- 1 kašika kakaoa
- 1 kašika cimeta
Fil za buhtle:
- nutela
Za premazivanje testa:
- 1 žumance
- 3 kašike mleka
Priprema:
1. Prvo pripremiti bundevu. Bundevu
iseći na kocke i skuvati, u malo vode. Kada bundeva omekša skloniti je
sa vatre, procediti i ostaviti da se ohladi. Hladnu bundevu, viljuškom,
izgnječiti i pretvoriti u pire.
2. Testo: U vanglicu staviti brašno,
dodati šećer, so, jaje, belance, rastopljeni margarin, pire od bundeve i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Ako treba dodati još malo brašna,
da se dobije elastično testo, ali da se ne lepi za ruke. Zamešeno testo
prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
3. Fil za kuglof: U manju činiju
staviti omekšali margarin, mleko i šećer, pa viljuškom imutiti. Dodati
kakao i cimet. Viljuškom dobro sjediniti sve sastojke, da se dobije
jedna homogena smesa, koja može da se premazuje.
4. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na dva, jednaka, dela. Za
kuglof pripremiti, odgovarajući, kalup (vel. 24cm) i, dobro, ga
premazati margarinom.
5. Uzeti jednu polovinu testa i
razviti ga u što veći pravougaonik. Razvijeno testo premazati filom za
kuglof i uviti ga u rolat. Rolat, po dužini, raseći, pa od dva,
rasečena, dela uviti pletenicu. Pripremljeno testo staviti u kalup za
kuglof. Kalup prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
6. Buhtle: Drugu polovinu testa
podeliti na 12 delova. Za pečenje buhtli ja sam koristila kalup za
mafine (a mogu i da se, samo, poređaju u odgovarajuću posudu, u krug).
7. Uzeti jedan delić testa,
rastanjiti ga na dlanu ruke i staviti, punu, kašičicu nutele. Sastaviti
sva četiri dela testa, preokrenuti i formirati lopticu. Formirano testo
staviti u, podmazani, kalup za mafine. Napravljene buhtle prekriti
providnom folijom i ostaviti da narastu.
8. Narasli kuglof premazati
mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu
rernu, na 180 stepeni.
Pečeni kuglof (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne,
prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10-ak minuta. Zatim ga preokrenuti
na tacnu za posluženje.
9. Naraslo testo za buhtle, takođe,
premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa staviti da se peče, na 180
stepeni (u rernu koja je već zagrejana, od pečenja kuglofa).
Pečene buhtle (probati čačkalicom da li su pečene) izvaditi i ostaviti u
kalupu, 10-ak minuta (pokrivene kuhinjskom krpom). Zatim ih izvaditi iz
kalupa i poređati na tacnu, za posluženje.
Savet:
Umesto nutele možete koristiti i druge, čokoladne, kremove, kao i razne, ukusne, domaće džemove...
Коментари
Постави коментар