Kuglof sa džemom od šljiva
Potrebno je:
- 540 g brašna
 - 1 jaje
 - 1 belance
 - 80 g šećera
 - 1/2 kockice kvasca
 - 180 ml mleka
 - 60 ml ulja
 - 1 kašika meda
 - 1 kašičica soli
 - 2 kesice vanilinog šećera
 
Fil:
- 400 g džema od šljiva
 
Za premazivanje kuglofa:
- 1 žumance
 - 2 kašike mleka
 
Priprema:
						1. Testo: U toplom mleku, sa 
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, 
dodati jaje, belance, šećer, ulje, med, so, vanilin šećer i, 
pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo.
					
				
						2. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
					
				
						3. Za to vreme uzeti kalup za 
kuglof, vel. 24cm i dobro ga premazati maslacem.
Naraslo testo prebaciti na, nauljeni, radni sto (više se ne koristi 
brašno, već raditi nauljenim rukama) i podeliti ga na dva dela. Uzeti 
prvu polovinu testa i razviti ga u pravougaonu oblik (dužine za kalup u 
kome će se peći). Testo premazati sa 200 g džema i uviti u rolat. 
Uvijeni rolat staviti u kalup.
					
				
						4. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom testa i džema. Drugi rolat staviti preko prvog i ostaviti da, testo, naraste.
					
				
						5. Rernu zagrejati na 170 stepeni.
Kada je testo naraslo premazati ga mešavinom žumanceta i mleka. Staviti 
da se peče. Ako je potrebno, pri kraju pečenja (probati čačkalicom da li
 je pečeno) prekriti alu folijom, da kuglof ne izgori.
					
				
						6. Pečeni kuglof izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta. Zatim kuglof preokrenuti na tacnu za posluženje.
					
				



Коментари
Постави коментар