Kuglof sa džemom od šljiva
Potrebno je:
- 540 g brašna
- 1 jaje
- 1 belance
- 80 g šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 180 ml mleka
- 60 ml ulja
- 1 kašika meda
- 1 kašičica soli
- 2 kesice vanilinog šećera
Fil:
- 400 g džema od šljiva
Za premazivanje kuglofa:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
Priprema:
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno,
dodati jaje, belance, šećer, ulje, med, so, vanilin šećer i,
pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo.
2. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
3. Za to vreme uzeti kalup za
kuglof, vel. 24cm i dobro ga premazati maslacem.
Naraslo testo prebaciti na, nauljeni, radni sto (više se ne koristi
brašno, već raditi nauljenim rukama) i podeliti ga na dva dela. Uzeti
prvu polovinu testa i razviti ga u pravougaonu oblik (dužine za kalup u
kome će se peći). Testo premazati sa 200 g džema i uviti u rolat.
Uvijeni rolat staviti u kalup.
4. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom testa i džema. Drugi rolat staviti preko prvog i ostaviti da, testo, naraste.
5. Rernu zagrejati na 170 stepeni.
Kada je testo naraslo premazati ga mešavinom žumanceta i mleka. Staviti
da se peče. Ako je potrebno, pri kraju pečenja (probati čačkalicom da li
je pečeno) prekriti alu folijom, da kuglof ne izgori.
6. Pečeni kuglof izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta. Zatim kuglof preokrenuti na tacnu za posluženje.
Коментари
Постави коментар