Pileća, bela, krem čorba
Potrebno je:
- 2 veća, pileća, karabataka
 - 1 srednja glavica crnog luka
 - 1 koren paškanata
 - 1 koren peršuna
 - 2 srednje šargarepe
 - 1/2 korena manjeg, celera
 - 200 g šampinjona
 - 1/2 kašičice karija
 - 1 kašičica kurkume
 - 1/2 kašičice sveže, mlevenog bibera
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 1 kašičica đumbira u prahu
 - 1 kašičica sušene, mirođije
 - 1,5 l vode
 - 100 ml mleka
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - 3 kašičice (vrhom pune) gustina
 - 1 kašičica mlevenog lana
 - 50 ml ulja
 - suvi biljni začin
 
Priprema:
1. Crni luk i šargarepu iseckati na 
sitne kockice. Šampinjone iseći na krupne listiće. Korenje paškanata, 
peršuna i celera, samo, preseći na pola.
     
    
2. U dublju posudu sipati ulje i 
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni luk, 
šargarepu, paškanat, peršun, celer, šampinjone i, pileće, meso, u 
komadu. Posuti sa mlevenim biberom i dve kašičice biozačina. Dobro 
promešati, poklopiti i dinstati, oko 10-ak minuta.
     
    
3. Naliti sa vrelom vodom i dodati 
sve navedene začine (kari, kurkumu, beli luk, đumbir, mirođiju i lan). 
Dobro promešati i na srednjoj temperaturi kuvati, polupoklopljeno, dok 
meso i povrće ne omekšaju.
     
    
4. Skuvano meso izvaditi na tanjir, 
skloniti kožicu, a meso, krupnije, iseckati. Iz skuvane čorbe izvaditi 
korenje paškanata, peršuna i celera. Iseckano meso vratiti u čorbu. 
     
    
5. U odgovarajuću posudu sipati mleko, dodati gustin i rastvoriti ga. Zatim dodati pavlaku za kuvanje, pa dobro sjediniti.
     
    
6. Smesu sa pavlakom sipati u, provrelu, čorbu, neprestano, mešajući. 
Pustiti da čorba, ponovo, provri i dosoliti je, po ukusu. Posle 2-3 minuta skloniti čorbu sa vatre i poslužiti je.
     
    



Коментари
Постави коментар