Pileća, bela, krem čorba

Potrebno je:

  • 2 veća, pileća, karabataka
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 koren paškanata
  • 1 koren peršuna
  • 2 srednje šargarepe
  • 1/2 korena manjeg, celera
  • 200 g šampinjona
  • 1/2 kašičice karija
  • 1 kašičica kurkume
  • 1/2 kašičice sveže, mlevenog bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica sušene, mirođije
  • 1,5 l vode
  • 100 ml mleka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 3 kašičice (vrhom pune) gustina
  • 1 kašičica mlevenog lana
  • 50 ml ulja
  • suvi biljni začin

 

Priprema:

1. Crni luk i šargarepu iseckati na sitne kockice. Šampinjone iseći na krupne listiće. Korenje paškanata, peršuna i celera, samo, preseći na pola.
2. U dublju posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni luk, šargarepu, paškanat, peršun, celer, šampinjone i, pileće, meso, u komadu. Posuti sa mlevenim biberom i dve kašičice biozačina. Dobro promešati, poklopiti i dinstati, oko 10-ak minuta.
3. Naliti sa vrelom vodom i dodati sve navedene začine (kari, kurkumu, beli luk, đumbir, mirođiju i lan). Dobro promešati i na srednjoj temperaturi kuvati, polupoklopljeno, dok meso i povrće ne omekšaju.
4. Skuvano meso izvaditi na tanjir, skloniti kožicu, a meso, krupnije, iseckati. Iz skuvane čorbe izvaditi korenje paškanata, peršuna i celera. Iseckano meso vratiti u čorbu.
5. U odgovarajuću posudu sipati mleko, dodati gustin i rastvoriti ga. Zatim dodati pavlaku za kuvanje, pa dobro sjediniti.
6. Smesu sa pavlakom sipati u, provrelu, čorbu, neprestano, mešajući. Pustiti da čorba, ponovo, provri i dosoliti je, po ukusu. Posle 2-3 minuta skloniti čorbu sa vatre i poslužiti je.

Коментари

Популарни постови