Pileća, bela, krem čorba
Potrebno je:
- 2 veća, pileća, karabataka
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 koren paškanata
- 1 koren peršuna
- 2 srednje šargarepe
- 1/2 korena manjeg, celera
- 200 g šampinjona
- 1/2 kašičice karija
- 1 kašičica kurkume
- 1/2 kašičice sveže, mlevenog bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 kašičica sušene, mirođije
- 1,5 l vode
- 100 ml mleka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 3 kašičice (vrhom pune) gustina
- 1 kašičica mlevenog lana
- 50 ml ulja
- suvi biljni začin
Priprema:
1. Crni luk i šargarepu iseckati na
sitne kockice. Šampinjone iseći na krupne listiće. Korenje paškanata,
peršuna i celera, samo, preseći na pola.
2. U dublju posudu sipati ulje i
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni luk,
šargarepu, paškanat, peršun, celer, šampinjone i, pileće, meso, u
komadu. Posuti sa mlevenim biberom i dve kašičice biozačina. Dobro
promešati, poklopiti i dinstati, oko 10-ak minuta.
3. Naliti sa vrelom vodom i dodati
sve navedene začine (kari, kurkumu, beli luk, đumbir, mirođiju i lan).
Dobro promešati i na srednjoj temperaturi kuvati, polupoklopljeno, dok
meso i povrće ne omekšaju.
4. Skuvano meso izvaditi na tanjir,
skloniti kožicu, a meso, krupnije, iseckati. Iz skuvane čorbe izvaditi
korenje paškanata, peršuna i celera. Iseckano meso vratiti u čorbu.
5. U odgovarajuću posudu sipati mleko, dodati gustin i rastvoriti ga. Zatim dodati pavlaku za kuvanje, pa dobro sjediniti.
6. Smesu sa pavlakom sipati u, provrelu, čorbu, neprestano, mešajući.
Pustiti da čorba, ponovo, provri i dosoliti je, po ukusu. Posle 2-3 minuta skloniti čorbu sa vatre i poslužiti je.
Коментари
Постави коментар