Pita sa sirom i spanaćem (sa gotovim korama)

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za pitu

Smesa za premazivanje:

  • 4 jajeta
  • 2 kašike kiselog mleka
  • 250 g kisele pavlake
  • 100 ml ulja
  • 130 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašičice soli

Fil:

  • 1/2 kg sitnog sira
  • 300 g spanaća
  • 100 ml jogurta
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli

... i još:

  • ulje
  • maslac (margarin)

Priprema:

1. Količina sastojaka je za 18 kora (treba da se naprave 9 rolata).
2. Smesa za premazivanje: Odvojiti belanca od žumanaca. U dublju vanglicu staviti belanca i, čvrsto, ih umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta smesa. Ubaciti ulje i mutiti, dok se ulje ne sjedini sa jajima. Dodati kiselo mleko i kiselu pavlaku. Dobro umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna, soli, praška za pecivo i sode bikarbone. Sjediniti sa ostalim sastojcima.
3. Fil: Spanać, sitno, iseckati, posoliti, izmešati i ostaviti 10-ak minuta, da bi spanać otpustio vodu. U dublju vanglicu staviti sir, dodati jogurt, jaje i, viljuškom, dobro sjediniti. Spanać, dobro, rukama, iscediti i dodati smesi sa sirom. Sjediniti.
4. Na radnu površinu staviti jednu koru, poprskati je sa 2 kašičice ulja i preliti sa 3 kašike smese za premazivanje (smesu za premazivanje, silikonskom, četkicom razmazati po celoj kori).
5. Preko staviti još jednu koru, pa ponoviti postupak (posuti sa uljem i smesom za premazivanje), pa preko rasporediti deo fila.
6. Kore umotati u rolat (ne stezati jako, prilikom motanja), saviti u oblik puža i staviti u, pripremljenu, tepsiju, na sredinu tepsije (dno tepsije, vel. 30cm, obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem).
7. Nastaviti sa motanjem rolatića i ređati ih, u krug, oko postavljene kore (meni je u tepsiji stalo sedam rolatića, a dva sam savila u oblik bureka, u drugu tepsiju).
8. Napravljenu pitu premazati, ostatkom, smese za premazivanje, pa preko posuti, sitno, iseckanim maslacem (margarinom).
9. Pitu staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada pita porumeni, izvaditi je iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
10. Prohlađenu pitu iseći na trouglove i poslužiti.
11. Pita je veoma ukusna i niko ne može primetiti (ako vi ne kažete) da niste razvijali kore. Identična je piti sa domaćim, razvijenim korama. Idealna je za sve domaćice koje nisu vične razvlačenju kora. Napravite i uveriće te se i sami!!

Коментари

Популарни постови