Pita sa sirom i spanaćem (sa gotovim korama)
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
 
Smesa za premazivanje:
- 4 jajeta
 - 2 kašike kiselog mleka
 - 250 g kisele pavlake
 - 100 ml ulja
 - 130 g brašna
 - 1 kašičica sode bikarbone
 - 1/2 kesice praška za pecivo
 - 2 kašičice soli
 
Fil:
- 1/2 kg sitnog sira
 - 300 g spanaća
 - 100 ml jogurta
 - 1 jaje
 - 1 kašičica soli
 
... i još:
- ulje
 - maslac (margarin)
 
Priprema:
      1. Količina sastojaka je za 18 kora (treba da se naprave 9 rolata).
     
    
      2. Smesa za premazivanje: Odvojiti 
belanca od žumanaca. U dublju vanglicu staviti belanca i, čvrsto, ih 
umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta smesa. Ubaciti 
ulje i mutiti, dok se ulje ne sjedini sa jajima. Dodati kiselo mleko i 
kiselu pavlaku. Dobro umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna, soli, 
praška za pecivo i sode bikarbone. Sjediniti sa ostalim sastojcima.
     
    
      3. Fil: Spanać, sitno, iseckati, 
posoliti, izmešati i ostaviti 10-ak minuta, da bi spanać otpustio vodu.
U dublju vanglicu staviti sir, dodati jogurt, jaje i, viljuškom, dobro 
sjediniti. Spanać, dobro, rukama, iscediti i dodati smesi sa sirom. 
Sjediniti.
     
    
      4. Na radnu površinu staviti jednu 
koru, poprskati je sa 2 kašičice ulja i preliti sa 3 kašike smese za 
premazivanje (smesu za premazivanje, silikonskom, četkicom razmazati po 
celoj kori).
     
    
      5. Preko staviti još jednu koru, pa ponoviti postupak (posuti sa uljem i smesom za premazivanje), pa preko rasporediti deo fila.
     
    
      6. Kore umotati u rolat (ne stezati 
jako, prilikom motanja), saviti u oblik puža i staviti u, pripremljenu, 
tepsiju, na sredinu tepsije (dno tepsije, vel. 30cm, obložiti pek 
papirom, a stranice premazati uljem).
     
    
      7. Nastaviti sa motanjem rolatića i 
ređati ih, u krug, oko postavljene kore (meni je u tepsiji stalo sedam 
rolatića, a dva sam savila u oblik bureka, u drugu tepsiju).
     
    
      8. Napravljenu pitu premazati, ostatkom, smese za premazivanje, pa preko posuti, sitno, iseckanim maslacem (margarinom).
     
    
      9. Pitu staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada pita porumeni, izvaditi
 je iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
     
    
      10. Prohlađenu pitu iseći na trouglove i poslužiti.
     
    
      11. Pita je veoma ukusna i niko ne 
može primetiti (ako vi ne kažete) da niste razvijali kore. Identična je 
piti sa domaćim, razvijenim korama. Idealna je za sve domaćice koje nisu
 vične razvlačenju kora. 
Napravite i uveriće te se i sami!!
     
    



Коментари
Постави коментар