Pita sa sirom i spanaćem (sa gotovim korama)
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Smesa za premazivanje:
- 4 jajeta
- 2 kašike kiselog mleka
- 250 g kisele pavlake
- 100 ml ulja
- 130 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašičice soli
Fil:
- 1/2 kg sitnog sira
- 300 g spanaća
- 100 ml jogurta
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
... i još:
- ulje
- maslac (margarin)
Priprema:
1. Količina sastojaka je za 18 kora (treba da se naprave 9 rolata).
2. Smesa za premazivanje: Odvojiti
belanca od žumanaca. U dublju vanglicu staviti belanca i, čvrsto, ih
umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta smesa. Ubaciti
ulje i mutiti, dok se ulje ne sjedini sa jajima. Dodati kiselo mleko i
kiselu pavlaku. Dobro umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna, soli,
praška za pecivo i sode bikarbone. Sjediniti sa ostalim sastojcima.
3. Fil: Spanać, sitno, iseckati,
posoliti, izmešati i ostaviti 10-ak minuta, da bi spanać otpustio vodu.
U dublju vanglicu staviti sir, dodati jogurt, jaje i, viljuškom, dobro
sjediniti. Spanać, dobro, rukama, iscediti i dodati smesi sa sirom.
Sjediniti.
4. Na radnu površinu staviti jednu
koru, poprskati je sa 2 kašičice ulja i preliti sa 3 kašike smese za
premazivanje (smesu za premazivanje, silikonskom, četkicom razmazati po
celoj kori).
5. Preko staviti još jednu koru, pa ponoviti postupak (posuti sa uljem i smesom za premazivanje), pa preko rasporediti deo fila.
6. Kore umotati u rolat (ne stezati
jako, prilikom motanja), saviti u oblik puža i staviti u, pripremljenu,
tepsiju, na sredinu tepsije (dno tepsije, vel. 30cm, obložiti pek
papirom, a stranice premazati uljem).
7. Nastaviti sa motanjem rolatića i
ređati ih, u krug, oko postavljene kore (meni je u tepsiji stalo sedam
rolatića, a dva sam savila u oblik bureka, u drugu tepsiju).
8. Napravljenu pitu premazati, ostatkom, smese za premazivanje, pa preko posuti, sitno, iseckanim maslacem (margarinom).
9. Pitu staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada pita porumeni, izvaditi
je iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
10. Prohlađenu pitu iseći na trouglove i poslužiti.
11. Pita je veoma ukusna i niko ne
može primetiti (ako vi ne kažete) da niste razvijali kore. Identična je
piti sa domaćim, razvijenim korama. Idealna je za sve domaćice koje nisu
vične razvlačenju kora.
Napravite i uveriće te se i sami!!
Коментари
Постави коментар