Pohovani oslić sa prilogom
Potrebno je:
- 1 kg fileta oslića
- 3 jajeta
- 100 g prezli
- 50 g kukuruznog brašna
- 50 g susama
- 1 kašičica soli
- maslinovo ulje
- origano
- suvi biljni začin
- biber
- ruzmarin
- suvi peršun
- beli luk u prahu
- aleva paprika
Za prilog:
- 1 kg krompira
- 1/2 pakovanja zlatne mešavine (mix povrća)
- 2 glavice crnog luka
- maslinovo ulje
- 1/2 većeg limuna ili jedan manji (sok)
- so
Priprema:
1. Filete ribe odmrznuti, pa
kuhinjskom salvetom (ili krpom) dobro upiti vodu. Jaja razmutiti u
dubljoj posudi i dodati suvi biljni začin, biber, origano, ruzmarin,
beli luk u prahu, suvi peršun i alevu papriku, po ukusu. Ja sam od svih
začina stavila po jednu kašičicu, osim bibera, gde sam stavila pola
kašičice.
2. U drugoj, dubljoj posudi pomešati prezle, kukuruzno brašno, susam i so.
3. Uzeti vatrostalnu činiju i dno
obložiti pek papirom. Staviti nekoliko kapi maslinovog ulja i četkicom
razmazati po celoj površini papira.
4. Filete oslića prvo umočiti u
razmućena jaja sa začinima, pa zatim ih dobro uvaljati u pripremljene
prezle. Filete slagati u vatrostalnu činiju, jedne pored drugih.
Pokapati po vrhu sa maslinovim uljem, poklopiti i staviti, u prethodno
zagrejanu rernu, da se peču, na 200 stepeni, 40 minuta. Posle tog
vremena otklopiti činiju i vratiti u rernu da se riba zapeče, ako treba.
5. Prilog: Krompir u ljusci staviti da se kuva. Povrće, takođe, staviti da se kuva, 5 minuta. Crni luk iseći na režnjeve.
6. Skuvani krompir ohladiti,
oljuštiti i iseći na kockice. Skuvano povrće ocediti od vode i dodati u
činiju sa krompirom. Staviti i iseckani crni luk. Sve promešati.
Posoliti po ukusu, dodati ulje i sok od limuna. Pažljivo promešati da se
sastojci sjedine i poslužiti uz ribu. Naravno, ne zaboravite i čašu
dobrog vina.
Коментари
Постави коментар