Sočna pita sa bundevom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
- 100 g maslaca
- 100 ml ulja
Suva smesa:
- 5 kašika griza
- 10 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 150 g mlevenih oraha
Smesa sa bundevom:
- 1 kg očišćene i izrendane bundeve
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
Sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
Priprema:
1. Prvo pripremiti smesu sa
bundevom.
Izrendanu bundevu, zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom, staviti u
dublju posudu i promešati. Posudu, sa bundevom, staviti na vatru i, na
srednjoj temperaturi, dinstati, dok bundeva ne omekša i dok ne ispari
tečnost, koju bundeva otpusti.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Suva smesa: U, odgovarajuću, posudu staviti griz, šećer, cimet i mlevene orahe. Promešati, da se svi sastojci sjedine.
3. U manju posudu staviti maslac i ulje, Staviti na vatru, da se maslac rastopi i sjedini sa uljem.
Kore podeliti za pet rolata, tako da se za svaki rolat odvoji po tri kore (trebalo bi da ima 15 kora).
4. Slaganje pite: Na radnu površinu
raširiti jednu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja i posuti sa
dve kašike (vrhom pune) suve smese. Preko staviti drugu koru, poprskati
je masnoćom, posuti sa dve kašike suve smese i, na kraju, pokriti sve
trećom korom. I nju poprskati masnoćom, staviti dve kašike suve smese i
preko rasporediti, deo, smese sa bundevom (smesu sa bundevom podeliti na
pet delova).
5. Ivice kora saviti, malo, ka unutra, pa kore uviti u rolat. Na isti način spremiti i ostale rolate.
6. Pripremljene rolate staviti u,
podmazani, pleh. Poređane rolate iseći na parčiće, po želji. Pitu
preliti sa ostatkom masnoće, sa kojom smo prskali kore.
Staviti pitu da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se ohladi.
7. Sirup: U, dublju, posudu staviti
šećer, preliti sa vodom, pa staviti na vatru. Povremeno promešati, da se
šećer rastopi. Od momenta ključanja sirup kuvati, na srednjoj
temperaturi (poklopljeno) 10 minuta.
8. Hladnu pitu preliti sa vrelim
sirupom i ostaviti da pita upije, sav, sirup i da se, na sobnoj
temperaturi, ohladi. Staviti pitu u frižider, najmanje jedan sat, pa je
poslužiti.
Коментари
Постави коментар