Čokoladni kolač sa pomorandžom i orasima
Kora:
- 350 ml soka od pomorandže
- 4 kašike pekmeza od šipuraka
- 120 g šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 2 pomorandže (korica)
- 180 g pečenih, mlevenih, oraha
- 100 g brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml ulja
Fil:
- 100 g posne čokolade
- 3 kašike pekmeza od šipuraka
- 120 g posnog, mlevenog, keksa
- 1 kesica vanilinog šećera
- 150 ml soka od pomorandže
... i još:
- 50 g iseckanih, pečenih, oraha
- džem od šipuraka
Priprema:
1. Kora: U vanglicu sipati sok od
pomorandže, dodati šećer, pekmez od šipuraka i vanilin šećer. Žicom za
mućenje sjediniti sastojke.
Zatim dodati narendanu koru od dve pomorandže (sok iscediti i ostaviti
na stranu) i ulje. Sjediniti žicom za mućenje.
2. Ubaciti brašno, pomešano sa
kakaom i pecivom. Dobro sjediniti. Na kraju dodati mlevene (prethodno
malo pečene) orahe i, kašikom, dobro promešati.
3. Kalup, vel. 30x20cm, dobro
podmazati uljem i posuti brašnom. Rukama, blago, udarati po plehu, da se
brašno svuda, ravnomerno, rasporedi. Ostatak brašna istresti.
4. U pripremljeni pleh sipati testo, poravnati, i staviti da se peče, u prethono zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se prohladi.
5. Fil: U manju šerpicu staviti
izlomljenu čokoladu i pekmez, pa na tihoj vatri rastopiti, uz stalno
mešanje.
U drugu posudu staviti keks i vanilin šećer. Keks preliti sa 150 ml soka
od pomorandže (izmeriti isceđeni sok, koji ste ostavili na stranu, a
ostatak dodati kupovni sok), promešati, pa dodati rastopljenu čokoladu
sa pekmezom. Kašikom dobro sjediniti sastojke.
6. Koru, u tankom sloju, premazati
pekmezom od šipuraka, pa preko naneti fil. Fil, ravnomerno, rasporediti
preko cele kore. Preko fila posuti iseckane orahe.
Kolač staviti u frižider, da se dobro stegne, pa ga iseći na kocke ili
štanglice.
7. Kolač sam videla na internetu (Najbolji recepti).
Коментари
Постави коментар