Čokoladni kolač sa pomorandžom i orasima
Kora:
- 350 ml soka od pomorandže
 - 4 kašike pekmeza od šipuraka
 - 120 g šećera
 - 2 kesice vanilinog šećera
 - 2 pomorandže (korica)
 - 180 g pečenih, mlevenih, oraha
 - 100 g brašna
 - 2 kašike kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 100 ml ulja
 
Fil:
- 100 g posne čokolade
 - 3 kašike pekmeza od šipuraka
 - 120 g posnog, mlevenog, keksa
 - 1 kesica vanilinog šećera
 - 150 ml soka od pomorandže
 
... i još:
- 50 g iseckanih, pečenih, oraha
 - džem od šipuraka
 
Priprema:
      1. Kora: U vanglicu sipati sok od 
pomorandže, dodati šećer, pekmez od šipuraka i vanilin šećer. Žicom za 
mućenje sjediniti sastojke.
Zatim dodati narendanu koru od dve pomorandže (sok iscediti i ostaviti 
na stranu) i ulje. Sjediniti žicom za mućenje.
     
    
      2. Ubaciti brašno, pomešano sa 
kakaom i pecivom. Dobro sjediniti. Na kraju dodati mlevene (prethodno 
malo pečene) orahe i, kašikom, dobro promešati.
     
    
      3. Kalup, vel. 30x20cm, dobro 
podmazati uljem i posuti brašnom. Rukama, blago, udarati po plehu, da se
 brašno svuda, ravnomerno, rasporedi. Ostatak brašna istresti.
     
    
      4. U pripremljeni pleh sipati testo, poravnati, i staviti da se peče, u prethono zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se prohladi.
     
    
      5. Fil: U manju šerpicu staviti 
izlomljenu čokoladu i pekmez, pa na tihoj vatri rastopiti, uz stalno 
mešanje. 
U drugu posudu staviti keks i vanilin šećer. Keks preliti sa 150 ml soka
 od pomorandže (izmeriti isceđeni sok, koji ste ostavili na stranu, a 
ostatak dodati kupovni sok), promešati, pa dodati rastopljenu čokoladu 
sa pekmezom. Kašikom dobro sjediniti sastojke.
     
    
      6. Koru, u tankom sloju, premazati 
pekmezom od šipuraka, pa preko naneti fil. Fil, ravnomerno, rasporediti 
preko cele kore. Preko fila posuti iseckane orahe.
Kolač staviti u frižider, da se dobro stegne, pa ga iseći na kocke ili 
štanglice.
     
    
      7. Kolač sam videla na internetu (Najbolji recepti).
     
    



Коментари
Постави коментар