Pileća džigerica sa paprikom iz turšije (i još ponešto) - iz rerne
Potrebno je:
- 1 kg pileće džigerice (bez srca)
- 500 g šampinjona
- 3 veće glavice crnog luka
- 3 veća čena belog luka
- 4 paprike iz turšije
- 600 g krompira
- 100 ml pasiranog paradajza
- 200 ml belog vina
- 100 ml ulja
- aleva paprika
- biber
- bosiljak
- peršun
- žalfija
- biozačin
- lorber
Priprema:
1. Ovo jelo treba isplanirati dan
unapred. Zašto? Zato, da bi džigerica preko noći odležala, prelivena
mlekom, u frižideru. Naime, pileću džigericu treba dobro oprati, iseći
po želji, staviti u dublju posudu i preliti mlekom. Ako se žurite,
džigerica može biti prelivena i 5-6 sati, ali je najbolje da prenoći
(isprobala sam oba načina, pa mi je ovaj drugi bolji). Mleko izvuče svu
krv iz džigerice i ona bude, potpuno, čista.
2. Kada se pripremi džigerica prelazi se na pripremu drugih sastojaka. Prvo crni luk iseći na polurežnjeve, zatim
sitno iseckati beli luk.
3. Šampinjone samo preseći na četvrtine, a
papriku iseći na kockice (prethodno je isprati pod mlazom hladne vode).
4. Na kraju krompir iseći na krupnije komade.
5. Svu isečenu smesu staviti u
dublju vanglu, pa je posuti biozačinom, mlevenim biberom i alevom
paprikom, po ukusu. Dobro promešati, pa preliti uljem.
6. Pileću džigericu posebno začiniti biozačinom i biberom i dodati je u povrće. blago promešati.
7. Veću posudu za pečenje podmazati
uljem, pa izručiti pripremljenu smesu. Preliti sa paradajzom, a sa
strane sipati vino. Poklopiti ili prekriti alu folijom i staviti da se
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, jedan sat.
8. Za to vreme pripremiti, sveže,
začinsko bilje (osim lorbera - on je suv), po želji. Ja sam stavila
bosiljak, peršun, žalfiju i lorber (u nedostatku svežeg bilja koristiti sušeno). Bilje sitno iseckati.
9. Posle sat vremena pečenja izvaditi posudu iz rerne i skloniti poklopac, ili alu foliju.
10. Posuti začinskim biljem, polako promešati, izvaditi džigericu na površinu i
vratiti da se džigerica zapeče. Poslužiti uz salatu, po izboru.
Коментари
Постави коментар