Pileće ćufte u paradajz sosu, sa pirinčem
Pileće ćufte:
- 1/2 kg mlevenog, belog pilećeg mesa
- 2 kašike ulja
- 100 g sitno iseckanog crnog luka
- 60 g sitno izrendane šargarepe
- 1 kašičica dimljene aleve paprike
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 jaje
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 2 veća parčeta hleba
- mleko
- prezle
Paradajz sos:
- 50 ml ulja
- 140 g sitno iseckanog crnog luka
- 3 čena belog luka
- 140 g sitno izrendane šargarepe
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 300 ml vode
- 3 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica dimljene aleve paprike
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica origana
- 1/3 kašičice mlevenog bibera
- suvi biljni začina
Pirinač:
- 80 ml ulja
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 čaša (od 180 g) pirinča, dugog zrna
- 2 čaše vrele, vode
- 1 kockica za pileću supu
- 1 kašičica karija
- 1 kašičica kurkume
- 1/3 kašičice mlevenog bibera
- 50 g slanog (pečenog), iseckanog, kikirikija
Priprema:
1. Ćufte: Hleb iskidati, staviti u,
manju, posudu i preliti sa mlekom. Posle 10-ak minuta, dobro ga
iscediti.
U vanglicu staviti mleveno, pileće, meso, dodati ulje, iseckani luk i
šargarepu, jaje, dimljenu alevu papriku (može i obična aleva paprika),
mleveni biber, suvi biljni začin i isceđeni hleb. Rukom zamesiti smesu.
Ako je potrebno dodati prezle, da bi mogle da se naprave ćufte.
2. Mera za veličinu ćufti bila mi je
velika, jelovna, kašika. Kašikom, koju stalno provlačiti kroz vodu,
zahvatiti smesu sa mesom i vlažnim rukama formirati ćufte.
3. U veći tiganj sipati ulje, 0,5cm
visine, i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje poređati,
napravljene, ćufte i staviti da se prže, na srednjoj temperaturi. Kada
jedna strana porumeni, okrenuti ćufte, da porumeni i druga strana.
Ispržene ćufte skloniti sa vatre i držati na toplom.
4. Paradajz sos: Ulje staviti u
dublju posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti, sitno,
iseckani crni luk, na pola presečene čenove belog luka i izrendanu
šargarepu. Dinstati dok luk postane prozračan. Sipati 150 ml vode (od
300 ml), promešati i skloniti sa vatre. Ručnim blenderom izblendati
smesu.
Vratiti na vatru, dodati pasirani paradajz, ostatak vode, paradajz pire,
dimljenu alevu papriku, šećer, mleveni biber origano i suvi biljni
začin (suvi biljni začin dodati po ukusu). Poklopiti i, na tihoj
temperaturi, ostaviti da vri 15-ak minuta, uz povremeno mešanje.
5. Zatim ubaciti ćufte u sos, krčkati još pet minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 10-ak minuta, pa poslužiti.
6. Pirinač: U posudu, koja ide u
rernu, sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti
sitno iseckani crni luk i pržiti, na srednjoj temperaturi, da luk, malo,
omekša.
7. Pirinač dobro isprati pod mlazom
hladne vode, dok ne ostane potpuno bistra voda.
Isprani pirinač dodati luku i dinstati, uz povremeno mešanje, dok
pirinač ne postane staklast. Sipati vrelu vodu, dodati kockicu za supu,
kari, kurkumu i biber. Mešati dok se kockica za supu ne rastvori.
8. Rernu zagrejati na 170 stepeni.
Kada tečnost u pirinču provri, prekriti posudu alu folijom i dobro
saviti ivice, da ne izlazi para. Staviti u rernu, da se peče TAČNO 20
minuta.
9. Zatim izvaditi iz rerne (ne
sklanjati alu foliju) i prekriti, većim, peškirom, sa svih strana.
Ostaviti da odstoji 15 minuta.
Skloniti peškir i alu foliju i pirinač, varjačom, dobro promešati.
Ubaciti iseckani kikiriki, i mešanjem ga sjediniti sa pirinčem.
Pirinač spremljen na ovaj način nije, uopšte, lepljiv i svako zrno je
odvojeno.
10. Pileće ćufte u paradajz sosu, poslužiti sa pirinčem.
Prijatno!!
Коментари
Постави коментар