Pita sa mesom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
 
Fil:
- 1/2 kg mlevenog, junećeg, mesa
 - 1/2 kg praziluka
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1/2 kašičice korijandera u prahu
 - 1/2 kašičice kima u prahu
 - 1/2 kašičice mlevenog bibera sa belim lukom
 - 1 kašičica sušene, mirođije
 - 1 kašičica origana
 - 80 ml ulja
 
Smesa za premazivanje:
- 4 jajeta
 - 180 g kisele pavlake
 - 100 ml gustog jogurta
 - 100 ml ulja
 - 130 g brašna
 - 1 kašičica sode bikarbone
 - 1/2 kesice praška za pecivo
 - 2 kašičice soli
 
... i još:
- ulje za premazivanje korica
 
Priprema:
      1. Kore podeliti tako, da se dobiju devet rolata, od po dve kore (idealno bi bilo da se ima, u pakovanju, 18 kora).
     
    
      2. Fil: Na zagrejano ulje staviti 
mleveno meso i dobro ga, varjačom, razbiti, da se dobije mrvičasta 
smesa. Pržiti da meso pobeli, pa ubaciti praziluk, iseckan na 
polukrugove. Dodati sve, navedene, začine (biozačin, korijander, kim, 
biber sa belim lukom, mirođiju i origano) i dobro promešati. Na tihoj 
temperaturi pržiti, dok ne ispari voda, koju je meso pustilo i dok se 
meso ne isprži. 
Gotov fil skloniti sa vatre, ohladiti i podeliti na devet delova (da bi 
se, u svakom rolatu, imao ravnomerno raspoređeni fil).
     
    
      3. Smesa za premazivanje: Odvojiti 
belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu, dodati so i, 
čvrsto, umutiti. Ubaciti žumanca i umutiti, da se dobije penasta smesa. 
Zatim dodati ulje, kiselu pavlaku i gusti jogurt sa sodom bikarbonom (u 
jogurt se stavi kašičica sode bikarbone, promeša da se rastvori, pa se 
sipa u testo). Na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo. Dobro 
umutiti, da se svi sastojci sjedine.
     
    
      4. Uzeti veću tepsiju (ja sam 
koristila tepsiju vel. 30cm, u koju je stalo pet, savijenih, rolata, a 
četiri rolata sam stavila u pleh, savijene u oblik puža) i dobro je 
premazati uljem.
     
    
      5. Na radni sto staviti jednu, 
raširenu, koru. Koru poprskati sa 2-3 kašičice ulja, pa je premazati sa 
tri smese za premazivanje. Smesu za premazivanje, silikonskom četkicom, 
ravnomerno rasporesiti po celoj kori. Preklopiti drugom korom, koju, 
takođe, treba poprskati uljem i preko staviti smesu za premazivanje. 
Zatim, preko cele kore, rasporediti jedan deo fila sa mesom. Kore uviti u
 rolat (ne stezati jako prilikom uvijanja), saviti u oblik puža i 
staviti na sredinu tepsije.
     
    
      6. Na isti način potrošiti ostatak 
kora, smese za premazivanje (ostaviti malo smese za premazivanje pite u 
tepsiji) i fila sa mesom. 
Dobijene rolate ređati, kružno, oko postavljene kore u centru tepsije.
     
    
      7. Sa ostatkom smese premazati poređanu pitu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni.
Pečenu pitu izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар