Voćni krem kolač sa malinama
Fil sa ukusom vanile:
- 700 ml vode
- 100 g šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
- 250 g margarina sa ukusom vanile
- 1 kašičica ekstrata sa ukusom vanile
Fil sa malinama:
- 450 g malina
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 2 pudinga sa ukusom malina
- 200 ml vode
Ostalo:
- 1 kg posnog keksa
- 2 kesice posnog šlaga
- čaj od kamilice
Priprema:
1. Ideju za ovaj kolač sam videla na blogu Minjina Kuhinjica, samo što sam ja, kolač, pravila u posnoj varijanti.
2. Fil sa ukusom vanile: Od 700 ml
vode odvojiti 200 ml, a ostatak staviti u dublju posudu. Dodati šećer i
vanilin šećer, pa staviti na vatru, da provri.
Sa odvojenom vodom rastvoriti puding iz kesica. U provrelu vodu sipati
rastvoreni puding i, neprekidno mešajući, kuvati da se zgusne. Skuvani
krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
3. U hladan krem dodati ekstrat od
vanile i, penasto, umućeni margarin sa ukusom vanile. Mućenjem, dobro,
sjediniti, dok se ne dobije penasti krem. Dobijeni fil podeliti na dva,
jednaka, dela.
4. Fil sa malinama: Maline staviti
da se odmrznu (sok koji maline otpuste sačuvati). Sok od malina staviti u
mericu i dodati vode, da zajedno bude 200 ml tečnosti.
5. Maline staviti u blender, preliti
sa 50 ml tečnosti (od 200 ml) i izblendati. Pripremljene maline
izručiti u posudu, u kojoj će se kuvati fil. Dodati šećer i vanilin
šećer i kuvati, od momenta ključanja, deset minuta.
6. Puding od malina razrediti sa
ostatkom tečnosti (150 ml), sipati u kuvanu smesu i, neprestano
mešajuči, skuvati fil. Fil prekriti providnom folijom i ostaviti pola
sata, da se prohladi.
7. Na tacnu za tortu poređati 25
keksa (5x5), prethodno natopljenih u čaju, od kamilice. Preko naneti
pola fila sa ukusom vanile. Ponovo poređati keks, pa rasporediti ceo fil
sa malinama. Preko staviti keks i prekriti ga sa ostatkom fila od
vanile. Staviti i zadnji red keksa.
8. Posni šlag umutiti prema uputstvu
sa pakovanja (ja sam umesto obične vode koristila hladnu, gaziranu,
vodu). Umućenim šlagom premazati ceo kolač (može da bude i torta) i
ostaviti u frižider, najmanje dva sata.
9. Ohlađeni desert iseći na štanglice (kao kolač) ili na veće parčiće (kao tortu).
Veoma ukusan desert, za koji, po ukusu, niko ne može da primeti da je posni desert.
Коментари
Постави коментар