Baklava sa kokosom
Potrebno je:
- 500 g tankih kora za baklavu
Fil:
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 270 ml jogurta
- 200 g kokosa
- 1 kesica praška za pecivo
Sirup:
- 800 ml vode
- 600 g šećera
... i još:
- 100 ml ulja
Priprema:
1. Recept sam videla od Mirsade
Beganović, samo što sam ja sve sastojke pretvorila u merne jedinice (u
originalnom receptu sastojci su se merili čašom, pa sam mislila da će
mlade domaćice, ovako, lakše da naprave baklavu i da ne razmišljaju da
li će im uspeti).
2. Fil: Ovojiti belanca od žumanaca.
Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti i
penasti šam. Dodati žumanca i sjediniti ih sa, umućenim, belancima.
Zatim dodati ulje i jogurt, pa i njih dobro sjediniti. Na kraju ubaciti
mešavinu kokosa i praška za pecivo. Dobro sjediniti (da vas ne buni
dobija se gusta smesa).
3. Uzeti veliki pleh, od rerne (kod
mene je to pleh vel. 30cm x 40cm) i premazati ga uljem. Na radni sto
raširiti jednu koru. Preko kore rasporediti deo fila (pomognite se i
prstima, zbog gustine fila) i čvrsto uviti u rolat (ne treba savijati
ivice kore ka unutra - fil ne može da iscuri). Formirani rolat staviti u
pripremljeni pleh.
Na isti način uraditi sa ostalim korama i filom.
4. Poređane rolate iseći na komade
(veličina po ukusu) i, kašičicom, preliti ih sa 100 ml ulja. Staviti da
se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
5. Sirup: Dok se baklava peče
pripremiti sirup. U dublju posudu staviti šećer i vodu, pa staviti na
vatru, da provri (s vremena na vreme promešati, da se šećer brže
rastopi), na srednjoj temperaturi. Od momenta ključanja kuvati sirup 10
minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
6. Kada baklava dobro porumeni
izvaditi je iz rerne i preliti sa toplim (ne vrelim) sirupom. Baklavu
preliti sirupom iz dva puta.Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi,
pa je staviti u frižider, da se baklava dobro ohladi i upije sav sirup.
7. Uživajte u fantastičnom ukusu baklave.
Za sve ljubitelje kokosa ova baklava je pravi raj za nepca...
Коментари
Постави коментар