Cakin hleb
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 1/2 kockice kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 40 g rastopljenog maslaca
- 260 ml vode
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, rastopljeni
maslac (ili ulje) i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo (testo treba da
bude mekano i elastično. Zbog toga, ako treba, dodati još malo vode ili
brašna...).
2. Zamešeno testo staviti u nauljenu
vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
Naraslo testo izručiti na, malo pobrašnjenu, radnu površinu. Blago ga
premesiti. Zatim, nekoliko puta (3-4 puta) ga podići u vazduh, pa ga
jako "tresnuti" na radnu površinu, da izađe višak vazduha.
3. Dublju šerpu, vel. 24cm,
podmazati uljem, staviti pek papir, pa i njega premazati uljem. U,
pripremljenu, posudu staviti testo, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti
da naraste.
4. Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Kada testo naraste, premazati ga toplom vodom i staviti da se peče. Kada
hleb, dobro, porumeni izvaditi ga iz rerne i premazati vrelom vodom.
Prekriti posudu sa hlebom kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta. Zatim
hleb izvaditi iz posude, u kojoj se pekao, umotati u kuhinjsku krpu i
ostaviti da se prohladi.
5. Prohlađeni hleb iseći, poslužiti i uživati u njegovom mirisu i ukusu. Domaće je domaće...
6. Hleb sam nazvala Cakin hleb. Zašto? Zato što je pravljen po receptu moje snaje, koja je vrhunska domaćica.
Коментари
Постави коментар