Cakin hleb

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • 40 g rastopljenog maslaca
  • 260 ml vode

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, rastopljeni maslac (ili ulje) i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo (testo treba da bude mekano i elastično. Zbog toga, ako treba, dodati još malo vode ili brašna...).
2. Zamešeno testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Naraslo testo izručiti na, malo pobrašnjenu, radnu površinu. Blago ga premesiti. Zatim, nekoliko puta (3-4 puta) ga podići u vazduh, pa ga jako "tresnuti" na radnu površinu, da izađe višak vazduha.
3. Dublju šerpu, vel. 24cm, podmazati uljem, staviti pek papir, pa i njega premazati uljem. U, pripremljenu, posudu staviti testo, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
4. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Kada testo naraste, premazati ga toplom vodom i staviti da se peče. Kada hleb, dobro, porumeni izvaditi ga iz rerne i premazati vrelom vodom. Prekriti posudu sa hlebom kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta. Zatim hleb izvaditi iz posude, u kojoj se pekao, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
5. Prohlađeni hleb iseći, poslužiti i uživati u njegovom mirisu i ukusu. Domaće je domaće...
6. Hleb sam nazvala Cakin hleb. Zašto? Zato što je pravljen po receptu moje snaje, koja je vrhunska domaćica.

Коментари

Популарни постови