Cakin hleb
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
 - 1/2 kockice kvasca
 - 2 kašičice šećera
 - 2 kašičice soli
 - 40 g rastopljenog maslaca
 - 260 ml vode
 
Priprema:
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, rastopljeni
 maslac (ili ulje) i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo (testo treba da
 bude mekano i elastično. Zbog toga, ako treba, dodati još malo vode ili
 brašna...).
     
    
      2. Zamešeno testo staviti u nauljenu
 vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste. 
Naraslo testo izručiti na, malo pobrašnjenu, radnu površinu. Blago ga 
premesiti. Zatim, nekoliko puta (3-4 puta) ga podići u vazduh, pa ga 
jako "tresnuti" na radnu površinu, da izađe višak vazduha. 
     
    
      3. Dublju šerpu, vel. 24cm, 
podmazati uljem, staviti pek papir, pa i njega premazati uljem. U, 
pripremljenu, posudu staviti testo, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti
 da naraste. 
     
    
      4. Rernu zagrejati na 200 stepeni. 
Kada testo naraste, premazati ga toplom vodom i staviti da se peče. Kada
 hleb, dobro, porumeni izvaditi ga iz rerne i premazati vrelom vodom. 
Prekriti posudu sa hlebom kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta. Zatim 
hleb izvaditi iz posude, u kojoj se pekao, umotati u kuhinjsku krpu i 
ostaviti da se prohladi. 
     
    
      5. Prohlađeni hleb iseći, poslužiti i uživati u njegovom mirisu i ukusu. Domaće je domaće...
     
    
      6. Hleb sam nazvala Cakin hleb. Zašto? Zato što je pravljen po receptu moje snaje, koja je vrhunska domaćica.
     
    



Коментари
Постави коментар