Čokoladni kolač sa majonezom i višnjama
Potrebno je:
- 200 g posnog majoneza
- 200 ml soka od višanja
- 200 g šećera
- 280 g brašna
- 5 kašika kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
- 300 g očišćenih višanja
Glazura:
- 200 g posne čokolade
- 100 g margarina
- 4 kašike ulja
Priprema:
1. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, i dno obložiti pek papirom. Stranice pleha (kao i pek papir) premazati sa margarinom.
Rernu uključiti da se zagreje na 160 stepeni.
2. U vanglicu staviti majonez,
dodati šećer i vanilin šećer, pa, žicom za mućenje, dobro sjediniti.
Zatim sipati sok od višanja (iskoristite sok koji su otpustile višnje,
prilikom razmrzavanja, a ostatak dodajte vodu) i promešati. Na kraju
dodati mešavinu brašna, kakaoa, peciva i sode bikarbone. Dobro umutiti.
3. Oceđene višnje posuti sa dve
kašike brašna, promešati i dodati ih u testo. Kašikom promešati, pa
izručiti u, pripremljeni, pleh. Kašikom poravnati.
4. Staviti da se peče. Pečeni kolač
(probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Ohlađeni kolač preokrenuti na radnu površinu, skloniti pek papir i,
ponovo, vratiti u pleh, u kome se pekao, ali tako da donji deo bude,
sada, okrenut na površinu (da bi lepše primio glazuru).
5. Glazura: U manju šerpicu dodati,
izlomljenu, čokoladu i ulje i rastopiti na pari. Skloniti i dodavati
listiće, isečenog, margarina, neprestano mešajući da se margarin rastopi
(na ovaj način glazura neće pobeleti). Ako treba samo malo vratiti na
paru, da se margarin, lepo, sjedini sa čokoladom.
6. Vrelom čokoladom preliti hladan kolač i ostaviti da se glazura stegne. Zatim kolač iseći na kocke i poslužiti. Uživajte u ukusu!
Коментари
Постави коментар