Domaća pita sa spanaćem
Testo za kore:
- 800 g brašna
- 430 ml vode
- 80 ml ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kockice kvasca
Fil:
- 1/2 kg spanaća
- 5 jajeta
- 400 g sira
- 200 ml kiselog mleka
- 1/3 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
...i još:
- ulje za premazivanje kora
Priprema:
1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so,
ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti na osam delova. Od svakog dela
napraviti jufkicu. Jufkice premazati rastopljenom mašću (uljem) i
ostaviti da se testo odmori, dok se sprema fil.
2. Fil: Spanać iseckati sitno,
posuti kašičicom soli, promešati i ostaviti, pet minuta, da spanać
otpusti vodu. Za to vreme u kiselo mleko staviti sodu bikarbonu,
promešati i ostaviti da se soda aktivira.
U dublju posudu staviti izdrobljeni sir i jaja, pa, viljuškom, dobro
sjediniti. Dodati kiselo mleko sa sodom bikarbonom, promešati i, na
kraju, dodati, dobro isceđeni, spanać. Promešati.
3. Uzeti prvu jufkicu, staviti je na, pobrašnjenu, radnu podlogu i, oklagijom, razviti koru. Kora treba da bude što tanja.
4. Razvijenu koru poprskati
rastopljenom mašću (uljem). Po celoj kori staviti deo fila. Koru uviti u
rolat, pa je saviti u oblik puža.
5. Uzeti tepsiju, vel. 40cm (ili dve
manje), dobro je premazati mašću (uljem) i na sredinu tepsije staviti
umotanu koru. Razviti i ostale kore na isti način, filovati ih, uviti u
rolat i ređati, u krug, oko postavljene kore, u tepsiji.
6. Poređane kore, obilno premazati
rastopljenom mašću (uljem) i staviti pitu da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
Pečenu pitu izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom, da se prohladi.
7. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti, uz jogurt, kiselo mleko...
Коментари
Постави коментар