Hleb sa ovsenim pahuljicama
Potrebno je:
- 280 g crnog brašna
- 280 g ražanog brašna
- 40 g ovsenih pahuljica
- 2 kašike lanenog proteinskog brašna
- 2 kašike pšeničnih mekinja za ljudsku ishranu
- 2 kašičice soli
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1 kesica suvog kvasca (10 g)
- 380 ml tople vode
Miks semenki za valjanje hleba:
- ovsene pahuljice
- seme lana
- oljušteni suncokret
- susam
- golice bundeve
Priprema:
1. U dublju vanglicu staviti crno i
ražano brašno, ovsene pahuljice, laneno proteinsko brašno (u nedostatku
istog, upotrebiti mleveni lan), pšenične mekinje, so, šećer i suvi
kvasac. Promešati.
2. Sipati, postepeno, toplu vodu i
zamesiti testo. Ako treba dodati još malo brašna, da bi se dobilo
elastično testo. Da vas ne buni testo je lepljivo, pa ne preterivati sa
dodavanjem brašna. Ja sam brašna dodala samo za domešivanje testa.
3. Umešeno testo ostaviti u, pobrašnjenu, vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
4. Uzeti kalup za hleb, vel.
30x11x8cm. Ceo kalup obložiti pek papirom.
Naraslo testo izručiti na, blago, pobrašnjenu podlogu. Rukom ga razvući u
pravougaonik, pa ga umotati u rolnu, prema veličini kalupa, u kome će
se peći.
5. Na radnu površinu sipati miks
semenki, pa formirano testo uvaljati u semenke, sa svih strana. Zatim
testo staviti u kalup, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
6. Rernu uključiti da se zagreje na
180 stepeni. Naraslo testo, u kalupu, premazati vrelom vodom i staviti
da se peče.
Ispečeni hleb izvaditi iz rerne (probati čačkalicom da li je pečen),
prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta, da hleb odstoji u
kalupu. Zatim izvaditi hleb iz kalupa, skloniti pek papir, umotati ga u
kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
7. Prohlađeni hleb isečite i uživajte u ukusu.
Коментари
Постави коментар