Kapama sa piletinom

Potrebno je:

  • 1/2 kg očišćenog spanaća
  • 150 ml ulja
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 1/2 kg belog, pilećeg, mesa (otkošćenog)
  • 140 g pirinča
  • 1 l vode
  • 2,5 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/3 kašičice sveže, mlevenog bibera

Priprema:

1. Spanać očistiti i, sitno, iseći.
2. Ulje sipati u dublju posudu i staviti ga da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti, sitno, iseckani crni i belu luk. Pržiti luk, oko, pet minuta.
3. Dodati belo meso, isečeno na kockice. Meso pržiti dok pobeli i pusti vodu.
4. Zatim ubaciti, prethodno, dobro isprani pirinač. Pirinač, sa mesom, dinstati, uz povremeno mešanje, dok pirinač ne postane staklast.
5. Sledi dodavanje, iseckanog, spanaća. Spanać dodavati iz 2-3 puta. Dobro ga promešati, da se sjedini sa ostalim sastojcima.
6. U posudu sipati malo, vrele, vode (od 1l) i sastrugati sve sastojke sa dna posude. Uzeti tepsiju, vel. 30cm i podmazati je uljem. U tepsiju izručiti smesu, sa spanaćem, i poravnati je.
7. Zatim preliti sa ostatkom, vrele, vode. Dodati biozačin i biber. Promešati.
8. Tepsiju staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, na 200 stepeni. Čim voda provri smanjiti na 190 stepeni i peći, dok ne ispari, sva, voda (jelo treba da ostane suvo, sa vrlo malo tečnosti na dnu tepsije).
9. Kapamu poslužiti sa kiselim mlekom. Starije domaćice znaju da je ovo jelo veoma ukusno, a mladim domaćicama savetujem da ga naprave i uživaju u fantastičnom ukusu.

Коментари

Популарни постови