Krofne sa nutelom
Testo za krofne:
- 2 jajeta
- 300 ml mleka
- 100 g maslaca
- 1 kockica kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 1 limun (izrendana korica)
- 650 g brašna +
- 50 g brašna za domešivanje
... i još:
- nutela (ili čokoladni fil po vašem ukusu)
- ulje
Priprema:
1. Testo za krofne: U toplom mleku,
sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti 650 g brašna, dodati jaja, šećer, so, izrendanu
koricu limuna, rastopljeni (i malo prohlađen) maslac i pripremljeni
kvasac. Zamesiti testo. Uz dodavanje (ako je potrebno) brašna umesiti
testo, da bude mekano i elastično, da se ne lepi za ruke. Umešeno testo
prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu. Razviti ga u oblik pravougaonika, debljine
1cm. Modlom za krofne (ili čašom) vaditi krugove testa i ređati ih
preko, veće, kuhinjske krpe. Ostatak testa premesiti, razviti i,
ponoviti postupak vađenja krugova. Poređane krugove testa prekriti
kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
3. U dublju posudu sipati ulje (ulja
treba da bude, oko, 5cm visine) i staviti ga da se zagreje, na srednjoj
temperaturi.
Na zagrejano ulje spuštati naraslo testo i to tako, da gornju površinu
prvo spustite na zagrejano ulje. Poklopiti i posle jedne minute podići
poklopac, okrenuti krofne, da se i druga strana isprži, ali ih više ne
poklapati (prvi put se poklapaju da bi bolje narasle).
4. Pržene krofne vaditi na kuhinjski
papir, da bi papir upio višak masnoće.
Ispržene krofne, dok su još tople puniti (sa donje strane) nutelom,
eurokremom ili filom koji volite (ja sam za punjenje koristila špric sa
dugačkim nastavkom).
5. Napunjene krofne posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Коментари
Постави коментар