Lisnata pita sa šampinjonima
Potrebno je:
- 250 g gotovog, lisnatog, testa
Fil:
- 300 g šampinjona
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 veći čen belog luka
- 3 jajeta
- 250 g kisele pavlake
- 100 g izrendanog kačkavalja (edamer)
- 1/2 vezice peršuna
- 1/3 kašičice mlevenog bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
Ostalo:
- 30 g maslaca + za premazivanje tepsije
Priprema:
1. Lisnato testo ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrzne. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
2. Uzeti tepsiju, vel. 26cm. Dno
tepsije prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Odmrznuto,
lisnato, testo razviti tanko i prebaciti u tepsiju, ali tako da deo
testa, malo, bude preko ivice tepsije (kada se peče testo će se malo
skupiti). Testo izbockati viljuškom, da ne bi mnogo naraslo, i staviti
ga da se peče. Testo peći samo da malo porumeni, pa ga izvaditi iz rerne
i ohladiti.
3. Fil: Šampinjone iseći na listiće,
crni luk na rebarca, a beli luk, sitno, iseckati. U, odgovarajuću,
posudu staviti 30 g maslaca da se otopi. Na zagrejani maslac izručiti
svo, pripremljeno, povrće i, na umerenoj vatri, dinstati ga pet minuta.
Skloniti sa vatre i ocediti vodu, koju je povrće otpustilo.
4. Posebno umutiti jaja, dodati
kiselu pavlaku, biber, suvi biljni začin i, sitno, iseckani peršun.
Sjediniti sastojke. U umućena jaja ubaciti povrće i izrendani kačkavalj.
Promešati.
5. Pripremljeni fil sipati preko,
polupečene, kore, poravnati i vratiti u rernu (koja se prethodno zagreje
na 170 stepeni). Pitu peći dok se površina ne stegne (proveriti
čačkalicom da li je pečeno).
6. Pečenu pitu izvaditi iz rerne,
odseći nožem višak testa (koji je bio preko ivica tepsije) i ostaviti da
se prohladi. Prohlađenu pitu izvaditi iz tepsije, staviti na tacnu i
poslužiti.
Veoma je ukusna i kada se ohladi.
Коментари
Постави коментар